Meer duidelijkheid over plaatsing archiefstukken

LISSE n In de archiefruimte van de gemeente Lisse zijn in het verleden archieven van organisaties uit de gemeente opgenomen. Niet in alle gevallen zijn afspraken gemaakt over eigendom van het archief en/of openbaarheid.

Door Arie in 't Veld

De laatste tijd is een aantal verzoeken ontvangen om een particulier archief in de archiefruimte van de gemeente te mogen plaatsen. Wethouder Jolanda Langeveld zegt dat de gemeente Lisse de archiefbewaarplaats van Erfgoed Leiden en omstreken aangewezen heeft als archiefbewaarplaats van de gemeente. "De gemeentelijke archieven ouder dan 20 jaar worden in principe overgebracht naar Leiden waarna ze, tenzij de gemeente een voorbehoud maakt, openbaar zijn. De gemeente Lisse heeft een afspraak met Erfgoed Leiden dat zij een gedeelte van de archiefruimte in het gemeentehuis gebruiken in ruil voor het kosteloos bewaren van archieven van de gemeente in de Archiefbewaarplaats van Leiden."

Omdat niet alle archieven historische waarde hebben, is het nu goed om criteria vast te stellen voor het al dan niet opnemen van een particulier archief. "We willen bereiken dat historische interessante particuliere archieven blijvend bewaard worden en particulieren, organisaties en bedrijven via de website wijzen op de mogelijkheden. Als met een eigenaar van een particulier archief geen overeenstemming wordt bereikt over overbrenging van hun archief naar Leiden, dan blijft hun archief bewaard in de archiefruimte van het gemeentehuis", aldus Langeveld.