Leo Weijers (links) en George Baker bij de presentatie van het nieuwe boek over popmuziek in 1967. | Foto: Esther Akerboom
Leo Weijers (links) en George Baker bij de presentatie van het nieuwe boek over popmuziek in 1967. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Love en flower power in Lisse

Lisse n Bekend oud-Lisser en pophistoricus Leo Weijers heeft niet stilgezeten, want na het boek 'Zomerhit(te)' dat vorig jaar uitkwam, was afgelopen zaterdag de releaseparty van zijn nieuwe boek 'Flower Power Beat Experience (de kracht van liefde, bloemen en muziek). Het boek gaat over alles wat er op muzikaal gebied plaatsvond in het flowerpowerjaar 1967. Het eerste exemplaar werd in De Heerekamer overhandigd aan niemand minder dan Hans Bouwens, beter bekend als George Baker.

Door Esther Akerboom

Familie, vrienden en een aantal bekende Nederlanders uit de muziekwereld waren uitgenodigd om bij deze party aanwezig te zijn. "In 1967 was ik 7 jaar en ontdekte ik de popmuziek. Ik luisterde naar Veronica en nam overal mijn radio mee naartoe. Daardoor wist ik veel van popmuziek en daarmee kon ik toen al indruk op de meisjes maken", grapt Leo in zijn toespraak.

In 1967 gebeurde er heel veel op het gebied van popmuziek, genoeg om een boek mee te vullen. Het Monterey International Pop Music Festival, Boudewijn de Groot tussen 'Voor De Overlevenden' en 'Picknick' in, het fenomeen De Heikrekels, de hippiemusical 'Hair', Monkeemania, de hoogtijdagen van de Nederbeat, Hai in de Rai en Hippy Happy in Ahoy, de nummer 1 hits uit de Radio Veronica Top 40, Motown en Memphis Soul, de debuutalbums van The Doors, Procol Harum, The Jimi Hendrix Experience, de overledenen Joe Meek, Brian Epstein, Woody Guthrie en Otis Redding, de hits van de Veronica Drive-In Show, het meesterwerk 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles, de beste albums van 1967 en nog veel meer.

Weijers onderwierp de aanwezigen aan een test van hun kennis over dit alles voordat hij zijn boek overhandigde aan Hans Bouwens. Voor hem was het precies 50 jaar geleden dat hij succes oogstte met zijn hit 'Little green bag'. Weijers kreeg hem nog zo ver om een stukje te zingen van het nummer waarmee hij ooit zijn eerste auditie deed. Hans bracht dit met verve ten gehore.

Op woensdagavond 6 november houdt Weijers een lezing in combinatie met een quiz, een hapje en een drankje bij boekhandel Grimbergen waar iedereen die interesse heeft welkom is.