Archief wordt verder gedigitaliseerd

LISSE n Het archief van de gemeente wordt (verder) gedigitaliseerd. Wethouder Jolanda Langeveld meldt daarover in een collegebesluit dat als archiefstukken digitaal zijn opgenomen, de papieren exemplaren na drie maanden vernietigd kunnen worden.

Door Arie in 't Veld

Vervanging voorkomt dat documenten dubbel opgeslagen en beheerd worden en er kan geen verwarring ontstaan over welk exemplaar (fysiek of digitaal) het origineel is. Na bekendmaking van het besluit kunnen belanghebbenden binnen 6 weken na de dag van de bekendmaking bezwaar indienen. Het besluit treedt in werking de dag na bekendmaking met terugwerkende kracht tot 1 januari 2017. Vanaf die datum past HLTsamen routinematige, digitale vervanging toe. Bij de start van HLTsamen is in de werkwijze al rekening gehouden met het te nemen vervangingsbesluit. Er is steekproefsgewijs controle op de te vernietigen documenten uitgevoerd. Hierbij zijn geen onregelmatigheden geconstateerd. Door het vernietigen met terugwerkende kracht wordt er bespaard op de kosten van opslag en overbrengen van fysieke archieven naar Erfgoed Leiden. De documenten die vanaf 1 januari 2017 zijn ontvangen staan in een numerieke serie opgeslagen in de archiefbewaarplaats in Lisse. Daadwerkelijke vernietiging van die documenten vindt pas plaats na vaststelling van het besluit. Vernietigen van originelen houdt overigens ook een risico in omdat drie maanden na scanning de papieren documenten daadwerkelijk worden vernietigd. Als een behandelaar daarna aangeeft dat er iets ontbreekt, is er geen mogelijkheid meer om het papier te raadplegen. De ervaring met de werkwijze is dat dit tot nu toe bijna niet is voorgekomen. Door toepassing van het vier-ogenprincipe is er een minimale kans op fouten tijdens het vervangingsproces. Vernietiging van papier na drie maanden is daarom een aanvaardbaar risico. In de gevallen dat er toch een papieren origineel nodig is, wordt dit, indien mogelijk, opgevraagd bij de afzender.


Bel Air is weer begonnen

HILLEGOM n Door ouderdom, ziekte, verhuizingen is bridgeclub Bel Air in ledenaantal gedaald. De vereniging gaat echter gewoon door.

Donderdag 19 september 2019 was de eerste wedstrijd van het seizoen. Wegens vakanties waren er nog een paar paren niet aanwezig zodat er gespeeld werd in een lijn van veertien paren. Jet en Kees Gilijamse werden eerste met 65,28%. Anita en Bernd Lehmann pakten de tweede plaats met 62,15%.

De kampioenen van het vorige seizoen, Sander en Piet v.d. Raad moesten met 60,07% de derde plaats delen met Fried Swart en Dicky Poldervaart.


Jazzy Sunday Afternoon in Villa Flora

HILLEGOM n In hotel-restaurant Villa Flora, Hoofdstraat 55 is zondag 29 september van 14.00 uur tot 17.00 uur live jazzmuziek. Jan Wouter Alt bespeelt dan rietinstrumenten van verschillende omvang, variƫrend van klarinet, sopraan-, tenor- tot baritonsaxofoon. Alt maakt deel uit van de Harbour Jazzband, die gerekend wordt tot een van de beste traditionele jazzorkesten in Nederland en een internationale reputatie heeft. De invloed van de traditionele jazz zal ook tot uiting komen in het repertoire dat 29 september in Villa Flora gebracht wordt met het jazztrio van pianist Cees Diepeveen, Hans Bouwer op de contrabas en drummer Rob Janse. De toegang is gratis.