Initiatiefvoorstel voor Knarrenhof aangenomen

LISSE n De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van donderdag het PvdA-initiatiefvoorstel om te gaan werken aan het realiseren van een zogenoemde Knarrenhof unaniem gesteund. "Dat is in de zeven jaar dat ik hier burgemeester ben nog niet gebeurd als het om een initiatiefvoorstel gaat," stelde burgemeester Lies Spruit.

Door Arie in 't Veld

Guus Mesman van de PvdA legde nog eens uit dat het hoe en waarom van een Knarrenhof een prominente plek in het verkiezingsprogramma van de PvdA heeft gekregen. "Een item waarmee we goed aan de slag kunnen, maar dan ook wel met anderen. In eerste instantie moest er wat scepsis worden weggenomen en werd over de term nogal lacherig gedaan, maar als je je gaat verdiepen in waar een Knarrenhof voor staat, verdwijnt die scepsis. Bovendien zijn er diverse programma's en nota's waarin wordt gewezen op de noodzaak van het zorgen voor elkaar en kijken naar nieuwe woonvormen. Daarbij moeten ouderen zo lang mogelijk thuis blijven, maar moeten ze wel kunnen terugvallen op hulp terwijl ook eenzaamheid dreigt. Daarnaast is een Knarrenhof goed voor de doorstroming en werkt het kostenbesparend in de gezondheidszorg."

Om tot een en ander te komen wordt het college gevraagd een informatiebijeenkomst te organiseren samen met Stek en de Stichting Knarrenhof die achter het initiatief staan en willen meewerken. Maar behalve die kennis is er meer nodig, zoals een plan van aanpak en een locatie.

Rob Veldhoven van Nieuw Lisse zei het initiatief te ondersteunen, maar dat wel duidelijk moet worden wie nu wat precies doet. "Leggen we het bij het college neer voor de start en hoe verloopt de grondverwerving? Misschien grond aanwijzen, maar misschien ook wel zelf kopen of via Stek."

Mariƫtte Hulsbergen van de fractie SGP-CU zei het in sociaal opzicht een goed initiatief te vinden. Steun ook voor het initiatief van de VVD bij monde van Cobi van der Wiel die constateerde dat oude knarren een gebruikelijke naam blijkt te zijn. "Maar mede gezien de beperkte financiƫle middelen moeten er geen verwachtingen worden geschapen die je niet kunt waarmaken."

Jeanette Loos van het CDA sloot zich aan bij het verzoek om over het wie, hoe en wat meer duidelijkheid te scheppen. Mesman zei dat verzoek te begrijpen. "Eerst komt de vraag of er voldoende realistische belangstelling is en daarna de volgende fase met een plan van aanpak. Voor de gemeente is het vinden van een locatie van belang, maar afhankelijk van de belangstelling zal duidelijk worden of het project levensvatbaar is. Duidelijk is ook dat je de gemeente nodig hebt om tot een locatie te komen."

Wethouder Jolanda Langeveld zei dat het project perfect in alle visies past. "Maar het kan lastig zijn om uit te vinden wie wat doet."

Wethouder Jeanet van der Laan zei dat het vinden van gepaste ruimte wel een dilemma is. "We ondersteunen het voorstel, maar we hebben meerdere doelgroepen die we snel willen helpen. Weinig ruimte bezorgt ons buikpijn. Want naast de senioren zijn er onder andere ook de starters en we vragen om dit in de plannen ook mee te nemen."

Het initiatiefvoorstel werd vervolgens unaniem aangenomen en kan het nodige in werking worden gezet om tot het realiseren van een Knarrenhof te komen.


Clubavond muntverzamelaars

Lisse n Elke tweede dinsdag van de maand vindt de muntclubavond plaats in 't Poelhuys, Vivaldistraat 4. Op 8 oktober gaat de zaal open om 19.00 uur. Dan kunnen de liefhebbers van munten, bankbiljetten en penningen weer ruilen met medeverzamelaars of kijken naar de veilingtafel met een uitgebreid assortiment. De veiling duurt van 20.30 uur tot 21.30 uur. Toegang: leden gratis, niet-leden betalen 5 euro. Voor 22,50 euro is men het hele jaar lid.