Stikstofproblematiek onder de loep

LISSE n De Lissese CDA-fractie heeft aan het college schriftelijke vragen gesteld over de huidige, landelijk bekende stikstofproblematiek, die invloed kan hebben op bestemmingsplannen en diverse projecten. De fractie is onder meer benieuwd of het college maatregelen gaat nemen om te voorkomen dat geplande en reeds vergunde projecten (ernstig) worden vertraagd of helemaal niet zullen doorgaan.

Door Arie in 't Veld

Het college antwoordt op de hoogte te zijn. Ook dat het onderzoek nog loopt. "Verwacht wordt dat binnen enkele weken de afronding plaats kan vinden, waarna wij u graag op de hoogte willen stellen van de uitkomsten. In de algemene raadsbrief treft u informatie over huidige stand van zaken hieromtrent. Ook zijn we van de ADC-toets (Alternatieven, Dwingende redenen van groot openbaar belang en Compensatie) op de hoogte en deze zal eventueel worden ingezet. Bij de meeste ontwikkelingen in Lisse is er echter sprake van kleinschalige projecten zodat deze ADC-toets niet mogelijk is. Onderzocht wordt of deze ADC-toets wel toegepast kan worden bij de ontwikkeling van Dever Zuid. In dit stadium is er op gemeentelijk niveau nog niet heel veel mogelijk. We zijn in overleg met de Omgevingsdienst, om een inschatting te kunnen maken voor welke projecten/activiteiten wel/geen significant negatief effect te verwachten is op Natura 2000 gebieden. De omvang van een project en de afstand tot een Natura 2000-gebied spelen hierbij een rol. Voor de projecten waarbij geen significant negatief effect te verwachten is, is de verwachting dat de Wet natuurbescherming de uitvoering van het project niet in de weg zal staan. Per project wordt een afweging gemaakt of dit plan door kan gaan. Voor de overige projecten moet gewacht worden op de nieuwe PAS-systematiek, waarbij erover gesproken wordt dat deze vermoedelijk eind september beschikbaar zal komen. Voor een aantal plannen/gevallen zal die berekening vermoedelijk soelaas kunnen bieden. Is dat niet het geval, dan zal bezien moeten worden wat het voornoemde adviescollege in zal brengen en of dit – zo nodig - betekenis heeft voor de projecten/gevallen in Lisse die alsnog geraakt blijken te worden door de gerezen problematiek", zo meldt het college in een reactie op de vragen van de CDA-fractie.


Workshop Creatief Leven in Week tegen Eenzaamheid

REGIO n De workshop Creatief Leven wordt dinsdag 8 oktober in samenwerking met WelzijnsKompas gegeven door Julie Koch en Marijke Coert, specialisten Eenzaamheid uit Heemstede.

Tijdens deze workshop maken deelnemers kennis met een andere aanpak van gevoelens van eenzaamheid. De workshop vindt plaats tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid en vindt plaats in Dienstencentrum Elsbroek, kamer 20 begane grond, Abellalaan 1 Hillegom. De workshop duurt van 09.45 tot 11.00 uur.

Maar liefst 39 procent van de mensen van 19 jaar en ouder in Hillegom en Lisse geeft aan zich weleens, in meer of mindere mate, eenzaam te voelen. "Waarom zou je nog langer in je eentje door worstelen met je gevoelens van eenzaamheid? Dat is toch niet fijn? En zeker ook niet nodig!", aldus Julie Koch en Marijke Koert. "Maar het vergt moed om je leven te veranderen. Wees welkom bij de workshop Creatief Leven."

Deelname aan de workshop is gratis. Graag van tevoren aanmelden via info@welzijnskompas.nl of telefonisch 0252 – 757 100 o.v.v. Workshop Creatief Leven. WelzijnsKompas Hillegom-Lisse is bereikbaar van 09.00 – 12.30 uur. Voor vragen neem contact op met Carlijn French, buurtwerker WelzijnsKompas, via c.french@welzijnskompas of 06-45 162 321.