Afbeelding
Foto:

Hulp met zelf kleding repareren

Hillegom n Voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken bij het zelf maken of repareren van kleding, is er een nieuwe activiteit in Plein28.

Op donderdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur is er 'Eerste Hulp bij Naai Problemen': onder het toeziend oog van professionele vrijwilligers kan geleerd worden om (bijvoorbeeld) een rits in te zetten, een broek of jurk in te korten of een simpel kledingstuk te naaien.

'Eerste Hulp bij Naai Problemen' is geen naailes met een programma van A tot Z, maar geeft mensen kans om kleding zelf te (leren) herstellen, of om eigen kleding te maken. Het thema van Plein28, samen – leren – doen, staat bij deze activiteit centraal. 'Eerste Hulp bij Naai Problemen' is een initiatief van Maria Huibers en Soheer Soliman, vrijwilligers bij Welzijnskompas. Ze willen bewoners van Hillegom graag met elkaar verbinden en van elkaar laten leren. Zij hopen dat deze nieuwe activiteit daaraan kan bijdragen.

Ervaring met naaien is niet nodig, maar het is wel nodig om eigen materiaal (zoals naaigerei en stof) mee te brengen.

Plein28 ligt aan het Henri Dunantplein 28 in Hillegom. Meedoen kost 1 euro en dat is inclusief een kopje koffie of thee. Aanmelden is niet nodig. Meer info? bel of mail Marije Pots (coördinator Plein28), m.pots@welzijnskompas.nl of 0640644805.


Senioren wegwijs met de iPad

Hillegom n De eerste iPad cursus van Marente was in september 2014. Inmiddels hebben veel senioren de cursus afgerond. Ze leerden stap voor stap de digitale wereld kennen. Nu skypen ze met kleinkinderen, delen foto's met vrienden, e-mailen met familie en kijken programma's en lezen de krant op internet.

Woensdag 2 oktober van 14.00-16.00 uur start de er weer een cursus in Hillegom en kunnen meer senioren de mogelijkheden van de iPad leren kennen. Tijdens de cursus leren de deelnemers in een rustig tempo de iPad te bedienen en wordt kennis gemaakt met verschillende apps. Ook is er aandacht voor het maken, beheren en versturen van foto's, e-mailen, internetten en social media.

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten en is in Plein 28.

Meer info: bel of mail Marente via 071- 409 32 23, ledenservice@marente.nl.

Aanmelden kan ook via www.marente.nl.


De Zwarte Tulp start met Lefeberlezingen

LISSE n Museum de Zwarte Tulp start op 7 oktober de eerste Lefeberlezing in een serie van drie. Deze Lefeberlezing wordt gehouden in Theater Floralis te Lisse en begint om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur is de zaal geopend.

De Lefeberlezingen, vernoemd naar de bekende tulpenveredelaar/exporteur D.W. Lefeber, zijn erop gericht om de bekende en onbekende bollengeschiedenis te ontsluiten. Dat gaat verder dan het alom bekende nieuws en de legendes/mythes die ons goed uitkomen. Achtergronden worden belicht, de juiste context wordt geschetst en waar mogelijk worden parallellen getrokken. Iedere lezing wordt gegeven door een onbetwiste deskundige. Deze eerste avond wordt hoofdzakelijk gevuld door historicus Henk Looijesteijn, die de aanwezigen mee terugneemt naar de tijd van de tulpengekte in de Gouden Eeuw. Hoe zat het nou echt? Hoe kwam het zover? Wat gebeurde er nu eigenlijk? En wat waren de gevolgen van deze botanische bubbel?

Vrienden van Museum de Zwarte Tulp hebben gratis toegang tot de lezing. Voor niet-vrienden is de entreeprijs € 10,00. Wanneer men ter plaatse besluit om vriend te worden, dan wordt de toegang verrekend met het jaarlijkse lidmaatschap. Het museum hoopt met deze serie Lefeberlezingen bij mensen in de Bollenstreek nog meer interesse op te wekken voor Museum de Zwarte Tulp. Door vriend te worden, steunt men een uniek museum in de Bollenstreek.

Het museum werkt hard aan de volgende fase

Museum de Zwarte Tulp werkt op dit moment hard aan een volgende fase van het bestaan. De ambitieuze plannen zijn onder meer een naamswijziging van Museum de Zwarte Tulp naar het Holland Tulip Museum, de verhuizing naar Heereweg 331, een forse uitbreiding van de expositie en inlijving van het bekende Panorama Tulipland van Leo van den Ende. Het Holland Tulip Museum wil het internationale kenniscentrum zijn van alles wat met de bollen te maken heeft.