Dennis van der Zaal
Dennis van der Zaal Foto: Rob vd Linden

Grote belangstelling om Nederlands te leren

Hillegom n Goed nieuws voor laaggeletterden en anderen die Nederlands willen leren in Hillegom

Tijdens het Taalcafé in de bibliotheek, 24 september, kwam Nicole den Bruigom van IVIO vertellen over de cursussen die het IVIO geeft. Voor mensen van 18 en ouder, die niet inburgering-plichtig zijn, worden cursussen gegeven op alle niveaus, van een Alfa-groep voor mensen die niet of moeilijk kunnen lezen en schrijven tot en met niveau B2.

Er was grote belangstelling onder de aanwezigen, die allemaal graag goed Nederlands willen leren. De A1 en A2 lessen zijn drie keer per week van 9.00 tot 12.00 uur, of eventueel 's-avonds (twee keer per week).

De B1 en B2 lessen zijn twee keer per week van 18.30 tot 20.30 uur, of eventueel 's-ochtends. Dit is afhankelijk of er een locatie en docent beschikbaar is. Voor de Alfa groep kijkt de organisatie nog welke tijd het beste past bij de deelnemers.

Bij minimaal zeven personen per niveau zijn deze cursussen in Hillegom, met maximaal vijftien personen per groep. Er wordt les gegeven uit een boek, met huiswerk op de computer. De cursussen zijn gratis, maar zijn niet niet zonder verplichting: eenmaal opgegeven wordt verwacht dat de cursist minimaal 80 procent van de lessen volgt. Na een positief resultaat op de eindtoets ontvangen de cursisten een certificaat of diploma.

Opgeven kan via: 0320 – 229900 of mail: hollandrijnland@ivio.nl. Hierna volgt een intake gesprek om te bepalen welk niveau de deelnemer heeft. Hillegommers worden gevraagd in hun omgeving mensen attent te maken op deze unieke kans om in het eigen dorp een cursus Nederlands te volgen.


Dennis van der Zaal is 2500e lid HDV

LISSE n De HDV zegt het vaak: zonder leden geen feestweek! Het magische aantal van 2500 leden bereiken was dan ook een belangrijk doel. Afgelopen feestweek is dat gelukt: Dennis van der Zaal werd als 2500e aan het ledenbestand toegevoegd.

Tijdens de kortebaandraverij op donderdag werd hij feestelijk verrast door een aantal HDV-medewerkers met confetti en een grote bos bloemen. Leden zijn voor de HDV heel belangrijk. Hoe groter het ledenbestand, hoe meer sponsors de feestweek willen steunen. En daar bekostigt de vereniging uiteindelijk de feestweek mee. Bovendien betekent het ook dat veel kermisexploitanten zich tijdens de feestweek hier willen vestigen. De HDV is erg blij dat jonge Lissers, zoals Dennis, zich dan ook aanmelden als lid van de feestweek om de vereniging groot te houden. Word ook lid en help om de feestweek zo groots te houden. | Foto: Rob vd Linden