Hazelnoten en hun jasje. | Foto: pr
Hazelnoten en hun jasje. | Foto: pr Foto:

Hazelnoot-Wende zoekt Cacao-Wende

Hillegom n Van een van haar lezers ontving de redactie van De Hillegommer onderstaande mail. Marga woont sinds 2017 in Hillegom. De hele tekst is te lezen op: www.dehillegommer.nl.

"Ja hoor; het is herfst! We moeten eraan geloven dat de zomer weer achter ons ligt. En wat voor een was het weer dit jaar. Met een hoop hete dagen waardoor records sneuvelden. Ik, als niet geboren en getogen Hillegomse, heb mij weer verwonderd en verbaasd over dingen van alledaagse snit. Hoe mijn 'nieuwe' dorpsgenoten elkaar groeten; wat een verademing. In het dorp waar ik lang heb gewoond, tegen Leiden aan, loop je gerust langs de mensen en kijk je niet op of om. Grappig om dan te merken dat een aantal kilometer verderop dat weer de gewoonste zaak van de wereld is. 'Hoi' is gewoon prima! Jong en oud; het maakt niet uit.

Ook in mijn buurtje, waar men de tijd neemt een praatje te maken en lekker nuchter zijn; "Joh meid, dat is hier normaal hoor! En anders zeg je er gewoon wat van." Heerlijk; lekker duidelijk, daar houd ik dus van. Geen tijd voor een praatje? Dan wel even zwaaien! Simpel maar zo fijn.

In mijn buurtje heeft de gemeente ooit vele mooie bomen geplant. Ik ben een natuurmens, dus was ik vorig jaar, toen ik hier een beetje aan het landen was na een hectische en vooral onvoorziene verhuizing, zo benieuwd naar wat voor een bomen er zouden staan. Inmiddels weet ik het; in het voorjaar kan ik mij verheugen op de schitterende bloemen van de Magnolia's. Met een beetje geluk bloeien ze twee keer. In deze tijd vechten hele groepen spreeuwen er om de zaden. Mijn leuke buurman is niet blij met ze:Ze plunderen in juni met z'n allen altijd mijn kersenboom!

Voor mijn huizenrijtje staan prachtige Hazelnoten. Bolsters barstensvol met die lekkere noten. Vorig jaar liep ik euforisch bolsters te rapen en haalde er de hazelnoten uit. Voor mij puur goud, want hoe lekker is het om ze te roosteren en in je salade te doen? Of er gebak van te maken en maar hopen dat je Maison Kelder-kwaliteit op tafel bij de koffie serveert? Potten vol staan er nog op mijn kast en vriendinnen zijn chronisch voorzien. Het pellen blijkt namelijk nog best een flinke klus.

Dit jaar is het niet anders. De zomer heeft er weer voor gezorgd dat die Hazelnoot bomen dachten; "Potjandorie; met die hitte gaan we het niet redden hoor! We moeten ons voortplanten! En rap een beetje!" Met als gevolg dat ons straatje weer vol ligt met bolsters en eruit gevallen hazelnoten. Met mijn slaapkamer naast de straat is dat dus een vroeg wakker worden. Wanneer de eerste bewoner voor dag en dauw naar het werk rijdt over de bolsters en de noten. Alsof je naast een oude koffiemolen ligt die het elk moment kan begeven. Ook de Kauwtjes, wat een slimmerds zijn dat, zitten op je daknok te wachten op al dat lekkers. Geen gestuntel met notenkrakers; het valt zo voor het oppikken! En maar kwebbelen met elkaar. Ik probeer niet telkens op te schrikken bij deze "natuurlijke sound", maar helaas; het lukt maar niet.

Mijn aardige buuf en ik gaan met bezems de bolsters te lijf en vegen de straat vele keren schoon. We vragen ons lachend af of we misschien het schoonveegkarretje van de gemeente mogen lenen in deze periode. Of dat we een kraampje met hazelnoten aan de weg zouden zetten om daar een klein zakcentje mee te verdienen. Gewoon, voor een bakkie met een hazelnoten-gebakkie! Maar wat ik mij eigenlijk wel het meeste afvraag; is er in Elsbroek een Cacao-Wende? Ik voel een samenwerking verband ontstaan om gezamenlijk hazelnoten-pasta te maken. Zou dat niet een prachtige Buren-Dag-Doel zijn? Kunnen we dat gezamenlijk gaan oppeuzelen in de Cracker-Wende; gezellig!"