VVD wil andere aanpak woonvisie

LISSE n De VVD van Lisse heeft een discussiestuk ingeleverd waarbij de gemeenteraad zich kan uitspreken over een andere aanpak van de Woonvisie dan tot heden. De discussie daarover kan van start in de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur op 10 oktober.

Door Arie in 't Veld

De raads- en commissieleden zijn in een recente bijeenkomst geïnformeerd over de door een bureau op te stellen woonbehoefte in Lisse. Hierbij worden zeer vele variabelen gewikt en gewogen, maar het blijft een goede poging de 'toekomst te voorspellen', die ook weleens anders kan uitpakken. Deze cijfers zullen medebepalend zijn voor een nieuwe woonvisie. Hierbij zal op de traditionele wijze naar de nieuwe woonvisie worden gekeken, uitgaande van de woonbehoefte en gebaseerd op de veronderstelling dat de gemeente voldoende sturend kan zijn bij de invulling hiervan op de beschikbare te ontwikkelen woonlocaties.

Wethouder Jolanda Langeveld is erover geïnformeerd dat de VVD graag discussie hierover wil en heeft hier positief op gereageerd. Daarbij heeft ze aangegeven dat dit past bij de keuze die het college kortgeleden zelf maakte bij het toewijzen van de zogenoemde 'quickwins' voor enkele doelgroepen. "Uiteraard is de gemeente afhankelijk van Stek voor de sociale woningbouw. Daarnaast van ontwikkelaars, die in de praktijk vaak vooral oog hebben voor hun eigen behoeften en mogelijkheden tot winstoptimalisatie. Als gevolg hiervan wordt met regelmaat door een ontwikkelaar een plan neergelegd, gericht op een bepaalde locatie. Dit los van wensen van de gemeente, die mogelijk meer aansluiten bij het beleid voor de diverse doelgroepen. Als voorbeeld geldt de zes huizen aan de Heereweg bij Meer en Duin. Eerder lag er een plan voor een appartementencomplex, nu komen er zes huizen. De vraag is of dit aansluit op het doelgroepenbeleid. Zoals bij andere projecten komt daarnaast het element 'sociaal' niet aan de orde."

De VVD-fractie stelt nog onlangs gewezen te zijn op de noodzaak van huisvesting voor arbeidsmigranten en het onderzoeken naar mogelijkheden voor Tiny Houses en een Knarrenhof. Hierdoor is er aanvullend behoefte aan nieuwe ontwikkellocaties. "Maar waar moeten die worden ingepast? 'Inbreilocaties' zijn beperkt beschikbaar en er is nog maar weinig ruimte voor bijvoorbeeld een hele nieuwe wijk. Gevraagd wordt om discussie over een omgekeerde benadering van de woonvisie. We beginnen met het in kaart brengen van alle mogelijke ontwikkellocaties die er in Lisse zijn, inclusief leegstaande bedrijfspanden die de bestemming wonen zouden kunnen krijgen. Daarna wordt een indeling gemaakt van de doelgroepen die bij voorkeur aan deze locaties worden toebedacht. Hiermee kan de gemeente voorsorteren op de prioriteiten bij het invullen van de woonbehoefte, krijgt het een totaal overzicht en kan hierop worden teruggevallen wanneer ontwikkelaars zich aandienen. Daarnaast kan het college gerichter aan de slag bij het stimuleren van de gewenste woningbouw op bedoelde locaties. Daarbij kunnen we ook aangeven welke gebieden op de lange termijn mogelijk nog ontwikkeld zouden kunnen worden totdat Lisse 'vol' is," zo oppert de VVD-fractie.