Begroting 2020

LISSE n Gemeente Lisse presenteert de begroting voor het jaar 2020. Daarbij kijkt zij nadrukkelijk naar de toekomst. Door nu rekening te houden met verwachte kosten wil de gemeente het huishoudboekje voor langere tijd op orde brengen. Het gaat hier bijvoorbeeld om tijdelijke taken die tot en met 2021 begroot waren en daarna niet meer. "We willen niet doen alsof dit soort kosten straks er opeens niet meer zijn, we willen nu actie ondernemen", zegt wethouder financiƫn Kees van der Zwet. "Als een inwoner na 2021 bijvoorbeeld jeugdzorg nodig heeft, willen we geen nee hoeven verkopen omdat er geen geld meer is voor de tijdelijke inkooporganisatie voor de jeugdzorg."

Gemeenteraad en college hebben nauwkeurig gekeken welke oplossingen mogelijk zijn om de begroting op termijn sluitend te maken. Uiteindelijk is besloten om gemaakte afspraken te behouden, maar nieuw beleid uit te stellen. Het college en de raad hebben gekeken naar de eigen ambities. Zo is in 2020 geen ruimte voor twee extra buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) en worden investeringen uitgesteld, dus geen herinrichting gemeentehuisplein en geen reconstructie van de Heereweg/Laan van Rijckevoorsel. Ook is er minder geld voor openbaar groen en het onderhoud ervan. Verder is de gemeente genoodzaakt om maatregelen te nemen die de inkomsten verhogen. Dit past ook bij het voorzieningenniveau binnen de gemeente. Zo stelt het college voor om de onroerende zaakbelasting (ozb) met 10 procent te verhogen. Ook wil de gemeente het afvalsysteem kostendekkend maken. Om de totale gemeentelijke belastingdruk niet te hoog te maken, kijkt het college naar manieren om de rioolheffing te verlagen. Voor huizenbezitters met een gemiddelde woningwaarde stijgen de woonlasten na optellen en aftrekken van die drie posten in totaal met 95 euro per jaar. Voor de bezitters van duurdere woningen zal dit bedrag gezien hun woningwaarde hoger zijn. Huurders betalen geen ozb, zij betalen per jaar alleen de extra kosten voor het dekkend maken van het afvalsysteem en krijgen een vermindering door de lagere rioolheffing. Dit komt neer op een bedrag van ongeveer 46 euro per jaar. "Het is nooit prettig om de onroerende zaakbelasting te moeten verhogen", licht Van der Zwet toe. "Tegelijkertijd zien we door heel het land soortgelijke verhogingen. We voelen nog steeds de bezuinigingen van toen taken van de landelijke overheid naar de gemeenten kwamen."
De gemeente kijkt ook naar de eigen keuzes in het verleden. "Het is belangrijk dat we onze reserves weer aanvullen, dat maakt ons als gemeente sterker bij onverwachte tegenslagen. Ook zijn diverse voorzieningen toentertijd betaald uit eenmalige gelden. Daar hebben we mooie voorzieningen zoals Floralis en sportcomplex de Waterkanten voor teruggekregen, maar die moeten we wel goed onderhouden."

Ondanks de bezuinigingen houdt de gemeente volgens Van der Zwet haar ambities in stand. "We blijven investeren in ons Dorpshart en de directe leefomgeving van de inwoners, al is het op een lager niveau." Verder blijft Lisse inzetten op vitale bewoners en duurzame innovatie.