Afbeelding
Foto: Arie in 't Veld

Lisse wil ozb-verhoging voor meer inkomsten

LISSE n De gemeente is genoodzaakt om maatregelen te nemen die de inkomsten verhogen. Dit past ook bij het voorzieningenniveau binnen de gemeente. Zo stelt het college voor om de onroerendezaakbelasting (ozb) te verhogen met 10 procent.

Door Arie in 't Veld

Op de vraag aan wethouder Financiën Kees van der Zwet waarom kennelijk alleen huiseigenaren met deze verhoging te maken krijgen en huurders de dans ontspringen, zegt Van der Zwet: "Dat is een lastige. Indertijd is door minister Zalm het huurdersdeel afgeschaft, en woningcorporaties mogen de bedragen niet doorbelasten. Ook de particuliere verhuurder mag dat niet."

Gemeente Lisse presenteert de begroting voor het jaar 2020. Daarbij kijkt zij nadrukkelijk naar de toekomst. Door nu rekening te houden met verwachte kosten wil de gemeente het huishoudboekje voor langere tijd op orde brengen. Het gaat hier bijvoorbeeld om tijdelijke taken die tot en met 2021 begroot waren en daarna niet meer. "We willen niet doen alsof dit soort kosten straks er opeens niet meer zijn, we willen nu actie ondernemen", zegt Van der Zwet. "Als een inwoner na 2021 bijvoorbeeld jeugdzorg nodig heeft, willen we geen nee hoeven verkopen omdat er geen geld meer is voor de tijdelijke inkooporganisatie voor de jeugdzorg." De wethouder benadrukt dat de gemeente ook naar de eigen keuzes in het verleden kijkt. "De afgelopen jaren hebben we besluiten genomen die ten laste zijn gegaan van de reserves. Het is belangrijk dat we die reserves weer aanvullen, dat maakt ons als gemeente sterker bij onverwachte tegenslagen. Ook zijn diverse voorzieningen toentertijd betaald uit eenmalige gelden. Daar hebben we mooie voorzieningen zoals Floralis en sportcomplex de Waterkanten voor teruggekregen, maar die moeten we wel goed onderhouden. Daarnaast is de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de nieuwbouw van het Fioretti College en diverse basisscholen. Ons uitgangspunt voor de toekomst is dat we bovenal de functies behouden en niet per se de gebouwen." Volgens Van der Zwet (archieffoto AihV) staat de grote vernieuwing van De Beukenhof nog vol op de agenda. Een en ander neemt niet weg dat evenals eerdere jaren op subsidies aan diverse instanties 5 procent bezuinigd zal worden.