Bij Jeugdtheaterschool Flores zijn weer gratis Meedoedagen. | Foto: pr
Bij Jeugdtheaterschool Flores zijn weer gratis Meedoedagen. | Foto: pr Foto: pr

Tentoonstelling met archeologische vondsten in De Zwarte Tulp


n Expositie rond boek 'Het Verleden van de Velden'

LISSE n Museum de Zwarte Tulp toont de komende maanden diverse archeologische vondsten uit de Duin- en Bollenstreek. Dit naar aanleiding van het boek 'Het Verleden van de Velden' uit 2018 van archeoloog Jeroen van Zoolingen. De tentoonstelling is een vervolg op de expositie die eerder was te zien in het Archeologisch Museum Haarlem.

Bloembollen worden al vele jaren geteeld in de Bollenstreek, maar al duizenden jaren daarvoor woonden en werkten hier ook al mensen. Door afgravingen en archeologisch onderzoek zijn tal van vondsten en sporen uit het verleden gevonden, die in de bodem bewaard zijn gebleven. Van de eerste bewoning in de steentijd zo'n 5000 jaar geleden, of de vroege boeren uit de bronstijd en ijzertijd, tot de levendige Romeinse tijd met forten en kampen langs de Rijn, en de vele middeleeuwse kastelen en kloosters.

In de tentoonstelling zijn uit iedere periode bijzondere voorwerpen te zien, zoals de oudste vondst uit de streek, een vuurstenen beitel gevonden in Lisse. Maar ook werktuigen en sieraden uit de bronstijd uit Hillegom en aardewerk uit Romeins Valkenburg. Kom kijken en verwonder u over het rijke, archeologische verleden van de velden.

Lezingen

De tentoonstelling is te zien van 16 oktober 2019 t/m 26 januari 2020 en gebaseerd op het gelijknamig boek geschreven door archeoloog Jeroen van Zoolingen. Het boek is in de museumwinkel te koop. Tijdens de tentoonstelling zullen lezingen en andere activiteiten plaatsvinden:

- Dinsdagavond 19 november: lezing 'Het verleden van de Velden' door Jeroen van Zoolingen.

- Woensdag 27 november: lezing 'De bollenstreek – landschap en erfgoed van de bloembollencultuur' door Marca Bultink.

Voor beide lezingen geldt aanvang 20.00 uur (inloop museum 19.30 uur ) en kosten 8 euro (incl. kop koffie/ thee).

De tentoonstelling is tot stand gekomen met medewerking van en/of bruiklenen uit de collecties van: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden – Provinciaal Archeologisch Depot Zuid-Holland – Archeologisch Museum Haarlem en Fam. Plantenberg, Lisse.


Gratis Meedoedagen bij JTS Flores

Lisse n Jeugdtheaterschool Flores organiseert op zondag 27 oktober en donderdag 31 oktober gratis Meedoedagen voor iedereen van 2 tot en met 24 jaar. Alle reguliere theater- en zanglessen zijn op deze twee dagen open voor kinderen en jongeren die een keer mee willen doen. De lessen vinden plaats in Floralis, Floralisplein 69, Lisse.

Van te voren aanmelden voor de Meedoedagen is niet nodig, een kwartier voor aanvang melden in de foyer van Floralis is voldoende. De lessen starten tijdens de Meedoedagen op de reguliere tijden. Meer informatie is te vinden op de website www.jtsflores.nl. Jeugdtheaterschool Flores geeft Peutertheater (kinderen van 2 en 3 jaar) en zijn er de Speelleerklas (4 t/m 6 jaar), Basisklas (7 t/m 9 jaar), Jeugdproductie (10 t/m 12 jaar). Voor jongeren van 12 t/m 24 jaar zijn er theater- en zanglessen. Voor middelbare scholieren t/m 15 jaar is er de Theaterklas en jongeren vanaf 16 jaar kunnen deelnemen aan de Productieklas. De cursussen worden gegeven door gediplomeerde docenten.

Afbeelding