Afbeelding
Foto:

Achternamen in Lisse

LISSE n Online ondernemersplatform Places.nl heeft uitgezocht wat de meest voorkomende achternamen van de gemeente Lisse zijn.

De top 20 (op basis van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl) van achternamen in Lisse is:

1. Van Dijk, 2. Warmerdam, 3. Van De(n) Lans, 4. Van De(n) Zwet, 5. Van Leeuwen, 6. Kortekaas, 7. Wassenaar, 8. Van Den Berg, 9. De Jong, 10. Van Ruiten, 11. Faas, 12. Ruigrok, 13. Van Kesteren, 14. Mesman, 15. Randsdorp, 16. De Groot, 17. Verhaar, 18. De Vries, 19. Duivenvoorden, 20. Grimbergen.

Over enkele achternamen meldt Places nog iets specifieks. Van Dijk verwijst naar iemand die op of naast een dijk woonde. Ook de nummer twee en drie in de lijst zijn adresnamen.

De achternaam Wassenaar staat op nummer zeven en duidt ook op een locatie. Het geslacht Van Wassenaer is het oudste adellijk geslacht in het graafschap Holland en werd voor het eerst vermeld in 1200. De achternaam zou hier aan gerelateerd kunnen zijn.

De achternaam Kortekaas staat op nummer zes en is een naam die relatief weinig voorkomt in Nederland en vooral nog te vinden is in Noord- en Zuid-Holland. Bij deze naam wordt gedacht aan 'kort' in samenvoeging met een andere naam. Kaas kan een roepnaam zijn van Nicasius. De familie Kortekaas heeft zijn oorsprong in Wassenaar. Kortekaas zou wellicht een bijnaam kunnen zijn voor een kaasspecialist, of verwijzen naar een kaassoort. Een eenduidige verklaring voor deze achternaam is er helaas niet, aldus Places.


College informeert fractie over stikstofproblematiek

LISSE n De CDA-fractie heeft het college schriftelijke vragen gesteld over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) en de invloed daarvan op onder andere bestemmingsplannen. Het college antwoordt dat het onderzoek nog loopt.

Door Arie in 't Veld

"Verwacht wordt dat binnen enkele weken de afronding plaats kan vinden, waarna wij u graag op de hoogte willen stellen van de uitkomsten. In de algemene raadsbrief treft u informatie over huidige stand van zaken hieromtrent", meldt het college. Burgemeester en wethouders zijn van de ADC-toets (Alternatieven, Dwingende redenen van groot openbaar belang en Compensatie) op de hoogte; deze zal eventueel worden ingezet bij de ontwikkeling van Dever-Zuid. "Bij de meeste ontwikkelingen in Lisse is er echter sprake van kleinschalige projecten zodat deze ADC-toets niet mogelijk is. We zijn in overleg met de Omgevingsdienst, om een inschatting te kunnen maken voor welke projecten/activiteiten wel/geen significant negatief effect te verwachten is op Natura 2000-gebieden. De omvang van een project en de afstand tot een Natura 2000-gebied spelen hierbij een rol. Voor de projecten waarbij geen significant negatief effect te verwachten is, is de verwachting dat de Wet natuurbescherming de uitvoering van het project niet in de weg zal staan. Per project wordt een afweging gemaakt of het door kan gaan. Voor de overige projecten moet gewacht worden op de nieuwe PAS-systematiek. Voor een aantal plannen/gevallen zal die berekening vermoedelijk soelaas kunnen bieden. Is dat niet het geval, dan zal bezien moeten worden wat het voornoemde adviescollege in zal brengen en of dit betekenis heeft voor de projecten/gevallen die alsnog geraakt blijken te worden door de gerezen problematiek."