Verenigingen gaan Ter Specke onderhouden

LISSE n De gemeente wil het onderhoud van sportpark Ter Specke grotendeels overdragen aan de verenigingen die deze accommodatie gebruiken. De clubs hebben volmondig ja gezegd.

Door Arie in 't Veld

Paul Wolvers van HLTsamen zei onlangs tijdens een commissievergadering dat verenigingen meer wilden doen. "De Meerlanden doet nu het onderhoud en het ziet er naar uit dat per 1 januari het contract afloopt. De gemeente wil het dan doen in participatie met de verenigingen. We praten over het jaaronderhoud, het grote onderhoud zoals belijning van de atletiekbaan en het vervangingsonderhoud. Dat is een investeringszaak, zoals ook bijvoorbeeld de kunstgrasvelden vervangen. Het stappenplan is aan de verenigingen gepresenteerd en goed overgekomen. In oktober starten we met een nieuwe overeenkomst, waarin de gehouden nulmeting een factor is en komen de overeenkomsten aan bod bij de verenigingen. In november willen we de overeenkomsten afsluiten en de ondertekening vervolgens in december." Wolvers zegt dat is afgesproken vooral met elkaar in gesprek te blijven. "Met een schouw per kwartaal en eventueel daar waar dingen niet goed gaan dit met elkaar bespreken. Ze hoeven niet per se alles door vrijwilligers te laten doen, maar kunnen ook derden inschakelen." Wethouder Kees van der Zwet stelt dat verenigingen ook de mogelijkheden hebben tot onderhands aanbesteden en bijvoorbeeld reclameborden. "Wij als gemeente kunnen dat niet. Maar we gaan ervan uit dat verenigingen het op dit moment goedkoper kunnen dan de gemeente. Maar als het onderhoud achteruit gaat omdat een vereniging het wel gelooft kunnen we dat via de huur afdwingen." Al het groen valt in de nieuwe situatie onder de verenigingen, met uitzondering van de bomen.


Niet meer betalen voor restafval

vervolg van voorpagina

Als eerste gemeente in Nederland voerde Lisse een combinatie in van omgekeerd ophalen en diftar (betalen voor restafval). Zo worden inwoners maximaal geprikkeld om hun afval goed te scheiden. Uit evaluatie blijkt dat 83 procent van de inwoners tevreden is met het systeem, maar er toch nog veel restafval via verkeerde bakken wordt aangeboden om betaling te omzeilen. Met vervuilde afvalstromen tot gevolg. Het voorstel van het college om het tiktarief per inworp restafval af te schaffen per 1 januari 2020 werd aangenomen door het CDA, VVD en SGP/CU. Het betrof 10 stemmen voor en 9 stemmen tegen. In het voorstel van B en W staat dat de inkomstenstructuur moet worden aangepast, om te komen tot een kostendekkend systeem. Evaluatie van de maatregel gebeurt in 2022, aldus wethouder Van der Zwet.