Bollen van de boulevard komen niet uit

LISSE n Slechts 2 procent van de tulpenbollen die verkocht zijn aan de bloembollenboulevard langs de N208 bij Keukenhof, komt uit. De bollen die op de Bloemenmarkt in Amsterdam worden verkocht, presteren nog slechter; daar komt slechts 1 procent van uit. Dit blijkt uit onderzoek dat de gemeenten Lisse, Amsterdam en branchevereniging KAVB hebben laten uitvoeren. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is hierover ingelicht.

Door Arie in 't Veld

De partijen willen dat de bollenkramen geen ondeugdelijke bollen meer verkopen aan toeristen en andere consumenten. Het gemeentestuur van Lisse vindt het belang van eerlijke handel en het waarmaken van de verkoopbelofte aan de consument belangrijk. "Wij ontvangen als centrum van de Bollenstreek jaarlijks vele toeristen die wij een positief beeld en een positieve ervaring van onze streek mee willen geven." Wethouder Kees van der Zwet zegt dat de gemeente op zichzelf weinig tot geen middelen heeft om te handhaven, maar dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) wel in die richting kan werken. Lisse, Amsterdam en de KAVB hebben daarom de ACM opgeroepen de misstanden aan te pakken.

Kwestie speelt al jaren

De kwestie rond de ondeugdelijke voorjaarsbloeiers speelt al jaren. De bewuste bollen worden in het voorjaar verkocht, maar zijn dan al oud; ze zouden eigenlijk tussen oktober en december de grond in moeten. Zowel de sector, consumenten als ondernemers uit de Bollenstreek hebben er herhaaldelijk op gewezen. De exploitanten van de boulevard zijn hier op diverse momenten door verschillende instanties op aangesproken. Naar aanleiding van een gehouden commissievergadering hebben zowel de gemeente Lisse als de gemeente Amsterdam gemeend onderzoek te moeten laten doen naar de kwaliteit van verkochte voorjaarsbloeiers bij zowel de bollenboulevard als de Bloemenmarkt in Amsterdam. Mede om duidelijkheid te verschaffen over de huidige kwaliteit van de verkochte voorjaarsbloeiers en als ondersteuning bij het maken van keuzes binnen het aan- en verkooptraject van de parkeerplaats. Dit aan- en verkooptraject is een initiatief van de provincie en biedt de gemeente Lisse de kans het cultureel erfgoed, bloembollenverkoop aan de Randweg, te behouden en invloed uit te oefenen op de invulling van de parkeerplaats.

Kraamhouders

Zo rond de tijd dat de uitslag van het onderzoek naar de voorjaarsbollen bekend werd gemaakt, stuurden de vier kraamhouders van de bloemenstallen langs de Westelijke Randweg een officiƫle en door alle vier ondertekende verklaring naar het gemeentebestuur, waarin ze beloven geen voorjaarsbloeiende bloembollen meer te zullen verkopen. Door het beƫindigen van deze verkoop komen zij tegemoet aan de nadrukkelijke wens van zowel de gemeente Lisse als de bloembollensector (in het bijzonder de Keukenhof).

Toekomst

De kraamhouders geven ook aan duidelijkheid te willen over de toekomst van de boulevard. "Van 2009 tot en met 2018 werd het de betreffende standhouders mogelijk gemaakt om in de Keukenhoftijd op de aangegeven plek hun zaken te doen doordat hen door de provincie Zuid-Holland onder voorwaarden en tegen de betaling van precariorechten ontheffing werd verleend van de verbodsbepaling in de Wegenverordening Zuid-Holland 1997 om langs de provinciale weg een verkoopstand in te richten. Alhoewel het nog altijd gaat om verkooppunten langs een provinciale weg, is het voor betrokkenen nog altijd onduidelijk welke instantie hier in het vervolg over zal gaan en welke regelingen, verordeningen en afspraken al dan niet van toepassing zullen zijn." Omdat de belangen van deze verkooppunten tijdens het Keukenhofseizoen nog overminderd groot zijn, wordt het gemeentebestuur gevraagd om hen hierover spoedig duidelijkheid te bieden. De standhouders moeten zich voorbereiden op het nieuwe seizoen, onder meer door tijdige inkoop van hun handelswaar.