Janny Smit en haar zoon William bij het drieluik van JAS. | Foto: Arie in 't Veld
Janny Smit en haar zoon William bij het drieluik van JAS. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Nieuw kunstwerk voor Floralis

LISSE n Floralis is verrijkt met een uniek kunstwerk. Het betreft een drieluik dat in 1992 door beeldend kunstenaar JAS (Johan Adriaan Smit 1945 – 2002) is gemaakt voor Muziekvereniging Crescendo in Hillegom, met als thema muziek en cultuur in de Bollenstreek.

Door Arie in 't Veld

De muziekvereniging is opgeheven en spoedig zal het verenigingsgebouw worden gesloopt. Kunsthandel het Grachthuisje in Lisse heeft op verzoek van Crescendo de meest toepasselijke herbestemming gevonden. Het schilderij is na 27 jaar namelijk overgedragen aan het Huis van Cultuur, ofwel Floralis. Janny Smit, de weduwe van de kunstenaar, en haar zoon William maakten met het doorknippen van een lint dinsdag het kunstwerk dat hangt boven de trap naar de bioscoopzaal zichtbaar voor het publiek. Directeur-bestuurder Karin Spaans van Bescal vertelde dat de kunstenaar indertijd duizend bollenmanden nodig had voor een kunstwerk en vroeg Crescendo daaraan mee te werken. Dat lukte voor 1 gulden per mand en als dank voor die medewerking werd het kunstwerk aan de vereniging geschonken. "Het past perfect in het thema Bollenstreek, cultuur en muziek. We zijn blij dat we het konden overnemen." ?Rob Beelen van het Grachthuisje zei het een enorm goede aanwinst te vinden die overigens in veel opzichten afwijkt van de abstracte kunst die de kunstenaar veelal produceerde.


'Laat je fietsverlichting weer goed controleren'

LISSE n Dit najaar wordt weer de jaarlijkse regionale fietsverlichtingsactie gehouden. Fietsers kunnen dan gratis hun verlichting laten controleren en zo nodig laten repareren.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Jolanda Langeveld "In deze tijd van het jaar is het extra belangrijk dat het licht op je fiets het doet. Daarom organiseren gemeenten, Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland in de regio Holland Rijnland, samen met rijwielhandelaren, weer een fietsverlichtingsactie." Die campagnedag is op zaterdag 2 november. Dan kunnen inwoners van onze regio gratis de fietsverlichting laten repareren bij deelnemende fietsenzaken (geen arbeidskosten, de materialen dienen wel te worden betaald). In Lisse zijn dat Giant Oppelaar Wielersport, Kanaalstraat 122 en Rijerkerk Tweewielers, Koninginneweg 83. Van maandag 4 t/m zaterdag 9 november krijg je 10 procent korting op arbeids- en materiaalkosten. "Het is de bedoeling dat de politie na de actie gericht gaat controleren. De boete voor onverlicht fietsen bedraagt 55 euro."