Werner van den Belt, Jeroen van Zoolingen en Peter Vink bij de vitrine met het tulpenbord. | Foto: EA
Werner van den Belt, Jeroen van Zoolingen en Peter Vink bij de vitrine met het tulpenbord. | Foto: EA Foto: Esther Akerboom

Het verleden van de velden komt tot leven in Zwarte Tulp

Lisse n Onze bollenvelden zijn prachtig in het voorjaar, maar waar veel mensen niet bij stilstaan is dat er zich in de grond een hele historie afspeelt. In de loop der jaren is er een keur aan voorwerpen uit tevoorschijn gekomen uit alle tijdperken. Museum De Zwarte Tulp heeft er de bescheiden, doch zeer interessante tentoonstelling 'Het verleden van de Velden-Archeologische vondsten uit de Duin- en Bollenstreek' aan gewijd, die afgelopen donderdag werd geopend.

Door Esther Akerboom

De tentoonstelling wordt gehouden naar aanleiding van het gelijknamige boek, geschreven door de Noordwijkerhoutse archeoloog Jeroen van Zoolingen. "Als archeoloog en Bollenstreker dacht ik wel een boek te kunnen schrijven over vondsten uit deze streek. Het verhaal achter de voorwerpen is interessant: wie heeft het in de grond gestopt en wat kunnen wij ervan leren, het zegt iets over onszelf." Na de presentatie van zijn boek in 2017, ontmoette hij Peter Vink, de collectiebeheerder van de Zwarte Tulp. "Peter kwam met een tasje vol spulletjes naar me toe. Ik vind dat altijd erg leuk. Er zijn best veel vondsten gedaan in de Bollenstreek. Maar hij had wel iets heel bijzonders bij zich, namelijk een vuurstenen beitel, de oudste vondst uit Lisse die ik alleen maar uit de boeken kende. Niemand wist waar het ding zich bevond, komt Peter met zo'n tasje aan", lacht Jeroen.

Het idee van de tentoonstelling werd geboren en deze is eerst te zien geweest in het Archeologisch Museum in Haarlem. Nu is hij drie maanden lang in Lisse te bewonderen. De vondsten zijn uitgestald in drie vitrines. De eerste omvat de prehistorie, Klokbekercultuur, brons- en ijzertijd. Er zijn onder meer twee verschillende fibulae (mantelspelden) te bewonderen die in Noordwijkerhout zijn gevonden en in puntgave staat verkeren.

In de tweede vitrine is de Romeinse tijd vertegenwoordigd met een stevig stuk dakpan, een prachtige amfora en complete wrijfschaal.

In de derde vitrine staan voorwerpen uit de middeleeuwen en later, zoals - heel bijzonder - een bord met een tulp erop, dat op 50 meter van het museum uit de grond is gehaald.

Wie snel een bezoekje brengt kan ook meteen nog even de tentoonstelling 'Panorama Tulipland 3.0, bouwstenen voor een nieuw museum' meepikken, die nog tot en met 27 oktober te bewonderen is.