'Gezamenlijke aanpak in bestrijding armoede'

LISSE n De gemeente is bezig met nieuw armoedebeleid. In dat verband is een nota opgesteld die in december naar de gemeenteraad gaat voor het nemen van de besluiten. Wethouder Jolanda Langeveld zegt dat men vanaf de voorkant wil werken. "Hoe meer je in een vroeg stadium van iemands gedrag weet, hoe beter er hulp geboden kan worden. Mensen die moeilijk rondkomen moeten toch deel kunnen nemen aan de maatschappij, maar soms schaamt men zich om hulp te vragen."

Door Arie in 't Veld

Lisse heeft via de ISD Bollenstreek regelingen voor minima, bijvoorbeeld bijzondere bijstand en de inspanningspremie. Deze regelingen zijn in 2018 geƫvalueerd. Vooral het persoonsondersteunend budget (POB) blijkt niet afdoende bekend. Daarnaast is er sprake van een armoedeval bij inkomens tot 130% van het wettelijk sociaal minimum door het wegvallen van een groot aantal regelingen. Vervolgens is begin 2019 een verkenning gedaan naar het Armoedebeleid, waarbij verschillende partners inspraak hebben gehad en hebben meegedacht. Dit heeft geresulteerd in een nota, waarin de contouren van het nieuwe armoedebeleid zijn geschetst, die in juni aan de gemeenteraad is gepresenteerd. Deze nota is hierop het vervolg.

Lisse wil armoede en sociale uitsluiting onder haar inwoners voorkomen en bestrijden. "Wij zullen de noodzakelijke voorwaarden scheppen voor een beter toekomstperspectief voor al onze inwoners met betrekking tot een volwaardige participatie. We willen de mensen in de betreffende groep attenderen op de regelingen die er zijn en hen het vertrouwen geven dat ze van allerlei regels gebruik kunnen maken. Zo kan het zijn dat iemand de huur niet (meer) betaalt. Wij moeten er dan op afstappen om uit te vinden wat er aan de hand is. Aan de voorkant handelen dus, zodat we ervoor kunnen zorgen dat zaken eerder en adequater worden aangepakt. En er zijn veel mogelijkheden om mensen te helpen, maar het is moeilijk om ze zover te krijgen dat ze uit zichzelf om hulp vragen. We willen met campagnes duidelijk maken waar de betrokkenen zich kunnen melden", aldus Langeveld. Ze geeft aan dat de gemeente bij de uitvoering van het beleid een coƶrdinerende, regisserende en faciliterende rol heeft. Daarnaast is de gemeente de verbinder tussen de maatschappelijke partners in de keten. Veel organisaties bieden hulp aan inwoners van Lisse die geldzorgen hebben. Het is de taak van de gemeente om deze informatie te verzamelen en te delen met andere organisaties voor een gezamenlijke aanpak in de bestrijding van armoede. "Zoals gezegd is armoede een van de belangrijkste redenen van sociale uitsluiting en de gemeente vindt dat alle inwoners moeten kunnen mee doen in de samenleving."


Echtpaar overleden na auto te water

LISSE n Een echtpaar uit Lisse, dat zondagavond 20 oktober met een auto in het water naast de Leidsevaart belandde, heeft dit met de dood moeten bekopen.

De auto raakte door nog onbekende oorzaak rond 20.30 uur van de weg en kwam in het water terecht. De hulpdiensten rukten massaal uit en een 81-jarige man en een 76-jarige vrouw werden door duikers uit het voertuig bevrijd. De slachtoffers zijn met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De man overleed vorige week maandag en woensdag werd bekend dat ook zijn vrouw het niet gered heeft.