Afbeelding
Foto:

Bewoners praten mee over omgevingsvisie

LISSE n De gemeente gaat een nieuwe omgevingsvisie opstellen. Het college streeft ernaar deze nog dit jaar in de gemeenteraad te behandelen.

Door Arie in 't Veld

Volgens wethouder Jolanda Langeveld is er een bureau in de arm genomen om een en ander te organiseren. "Dat bureau gaat niet alleen met de gemeente om de tafel, maar onder meer ook gesprekken met inwoners voeren. De gesprekken moeten als basis aan deze visie hangen. Dus eerst alle mogelijke informatie ophalen en deze dan tot een visie verwerken." Bij het informeren zullen ook persoonlijke meningen worden gevraagd en verwerkt in het geheel.

De wethouder zegt dat het te volgen traject intensief is. "De visie is van belang gezien het uitgangspunt om wetten en regelgeving met elkaar te verbinden. Waaronder het groen, de mobiliteit, water, dus meer dan het ruimtelijke domein. Al met al is het best complexe materie, maar willen we toch vooral ook de inwoners vragen wat ze belangrijk vinden. In dat verband is het ook van belang dat men moet weten dat eigenaren van projecten altijd verantwoordelijk zijn voor de participatie. Niet alleen denken wat men gaat doen, maar daarin ook de omgeving meenemen. Hier is nog geen blauwdruk van omdat het allemaal erg nieuw is, maar we zijn het verplicht om zoals voorgesteld aan te pakken, omdat participatie in dit alles erg belangrijk is."


Maak kennis met Soroptimistclub Lisse-Bollenstreek

REgio n Soroptimistclub Lisse-Bollenstreek heeft op 6 november een inloopavond in Hotel Villa Flora, Hoofdstraat 55 in Hillegom voor vrouwen die meer willen weten over wat soroptimisten doen. Belangstellenden zijn vanaf 19.30 uur welkom om kennis te maken en een bijeenkomst bij te wonen.

Soroptimist International is een wereldwijde serviceorganisatie van vrouwelijke professionals, actief in allerlei beroepsgroepen, met 100 clubs door heel Nederland. Soroptimisten zetten zich in voor de positieverbetering van vrouwen en meisjes, waar ook ter wereld. Leden werken samen in projecten op het gebied van educatie, elimineren van geweld tegen vrouwen, voedselzekerheid en gezondheidszorg.

Het programma in Hotel Villa Flora begint om 20 uur met een presentatie van Tessa van Dijk. Zij is mede-samensteller van het boek 'Darwins engelen' over de vrouwelijke wetenschappers die belangrijk zijn geweest voor het werk van Charles Darwin. Wie waren deze vrouwelijke geleerden met wie Darwin brieven wisselde? In ieder geval braken deze vrouwen met het Victoriaanse ideaalbeeld van de vrouw en vochten ze zich binnen in het mannelijke academische bolwerk.

Na deze presentatie kun je onder genot van een drankje kennismaken met de leden van Club Lisse-Bollenstreek, die wonen en werken in en rondom de Bollenstreek: van Vogelenzang tot Oegstgeest en tussen de A4 en de kust. Je hoort over de goede doelen die gesteund worden en de manieren van geld inzamelen. Vind jij dat vrouwen elkaar kunnen helpen om de leefomstandigheden van andere vrouwen te verbeteren? Wil je daaraan bijdragen? En ben je geïnteresseerd in een netwerk van professional friends? Gun jezelf een kennismaking met het soroptimisme en kom naar de inloopavond van Lisse-Bollenstreek. Meld je aan via lissebollenstreek@soroptimist.nl of kijk op www.soroptimist.nl.