Afbeelding
Foto: Ruth Eppink

Nederland overbevolkt?

Kleurrijke open ruimten tussen de dorpen, heerlijke duinen en stranden, veel natuur. Dat is de Bollenstreek, achtertuin van steden als Amsterdam, Haarlem, Leiden en Den Haag, allemaal met veel cultuur. Wat willen we nog meer.

Nou ja, afgelopen seizoen was het wel heel druk in de Keukenhofperiode. Heuse verkeersinfarcten in de Bollenstreek. Om vanuit Sassenheim op tijd in Hillegom te kunnen zijn moest je de tijd nemen. En al die massa's toeristen uit verre landen gedroegen zich toch ook wel een beetje vreemd. Stewards tussen de tulpen moesten toezien en schade beperken. De Bollenstreek tijdelijk overbevolkt met toeristen. Maar de Bollenstreek is geen uitzondering. Bij veel andere toeristische attracties wordt plezier verpest door veel te veel mensen op een veel te klein oppervlak.

Maar ja, dat is Nederland. Een groot land maar met een klein territorium. Ruimtegebrek, dan krijg je dat. En als de vakantiegids Lonely Planet Nederland ook nog in de lijst van de 10 beste vakantiebestemmingen opneemt moeten we niet verbaasd zijn wanneer het nog erger wordt. Amsterdamse toestanden wellicht, waar hordes toeristen nu al op straat aan de zoete geur van wiet willen ontsnappen en snakkend naar frisse lucht over het Rokin slenteren. Waar gaat dat heen?

Die drukte is overigens niet langer tijdelijk of seizoengebonden maar wordt echt structureel. Nederland stevent dit jaar namelijk af op een bevolkingsaanwas van bijna 120.000 personen. Hoewel er steeds minder kinderen worden geboren groeit de bevolking als kool. Dit jaar gaan de cijfers opnieuw door het dak. Dat blijkt uit de berekening van demograaf en hoogleraar Jan Latten die jaren voor het Centraal Bureau voor de Statistiek werkte (CBS). Volgens Latten is immigratie de aanjager van de bevolkingstoename: kenniswerkers, arbeidsmigranten, studenten, asielzoekers en gezinshereniging. Tellen we daar de geboorten bij op dan is de verwachting dat aan het eind van dit jaar de bevolkingsgroei zal uitkomen op 115.000 tot 120.000 personen Vergelijkbaar met alle inwoners van Leiden. Stelt u zich eens voor wat een druk dat legt op de huizenmarkt, het onderwijs, de zorg en sociale zekerheid. Deze trend is overigens al jaren zo, maar vaak genegeerd door een politieke meerderheid. Om welke reden dan ook. Maar feit is wel dat er sinds 2011 er netto 400.000 mensen zijn bijgekomen in Nederland, terwijl er in de periode 2002 – 2010 maar 40.000 mensen bijkwamen, zij het dat de tijd in die periode anders was, economisch en politiek. Nu draait de economie op volle toeren, dat trekt mensen aan. Maar wat als de economie in Nederland het loodje legt vanwege hysterie rond de stikstofproblematiek en ander overhaast klimaatgedram. De boeren stonden al op het Malieveld, deze week zijn het de bouwers. Het water staat hen aan de lippen, niet vanwege klimaatverandering maar omdat de economie dreigt in te zakken, bedrijven gaan omvallen. Met als gevolg, werkloosheidscijfers exploderen, rijksinkomsten kelderen dus geen geld meer voor publieke voorzieningen, verscherpte tweedeling en armoedeval.

Migratie is van alle tijden. In de Gouden Eeuw kwamen velen naar Nederland om een graantje mee te pikken. Daarna vertrokken ze weer. Gaat dat nu ook zo? Ik betwijfel het.

Nederland overbevolkt, dan toch maar emigreren?