Gemeentebegroting Hillegom vastgesteld

n Saai, weinig inhoudelijk

politiek n Het was in een uurtje gepiept, de vaststelling van de Programmabegroting 2020 en de Meerjarenraming 2020 – 20123.

Door Jos Draijer

Geen politiek vuurwerk, geen echte inhoudelijke bespreking. Nog net geen hamerstuk, maar bijna wel. Dat kwam mede doordat deze Programmabegroting in feite een vervolg is op de Kadernota 2020, die in juli al is vastgesteld. In die Kadernota zijn de hoofdlijnen van het beleid opgenomen voor 2020 met een doorkijkje tot 2023. Maar die hoofdlijnen zijn naar de mening van de oppositiepartijen

Bloeiend Hillegom, GroenLinks en D66 tamelijk vaag waardoor het lastig is te kunnen beoordelen of de begrotingscijfers en –ramingen die in de Programmabegroting werden gepresenteerd wel juist en gerechtvaardigd zijn.

GroenLinks fractievoorzitter Dick van Egmond vatte het kort samen door te stellen dat hij het samenhangende beeld van beleidsdoelen, activiteiten en kosten miste: "Beleidskeuzes zijn nogal vaag waardoor wij als gemeenteraad onze kader stellende taak niet goed kunnen uitvoeren".

Hij tilde daar zwaar aan en stemde daarom, als enige overigens, tegen de Programmabegroting.

Ria Heemskerk (Bloeiend Hillegom) was ook kritisch, vooral over de forse uitgaven voor de aanleg of verbetering van parken Hillegom zoals het sportpark de Zanderij. "Als we daarvoor bij het kruisje getekend hebben, hebben we daar dan niet ons laatste geld uit de gemeentespaarpot in gestoken?", vroeg ze zich openlijk af. Maar ondanks deze kritiek stemde ze niet tegen de begroting.

Sander Boschma (D66) liet zich in zijn kritiek ook niet onbetuigd en stelde dat "deze begroting veel te vaag is, geen heldere keuzes of een visie te bespeuren is, ook al kloppen de cijfertjes onder de streep wel".

De VVD (Igor Buijck) merkte, enigszins opvallend, op dat Hillegom langzaam dichtslibt door verkeer en leek de suggestie te doen een ringweg rond Hillegom te willen. Tevens vroeg hij aandacht voor de verwachting dat vanaf 2021 het financieel meerjarenperspectief er voor Hillegom negatief uitziet.

Coalitiepartijen BBH en CDA hielden zich op de vlakte maar verzetten zich niet tegen de wens van de oppositie om de beleidsvoornemens uit de Kadernota concreter te maken. De Programmabegroting werd met 17 voor en 1 tegen aangenomen.


Goedzakactie van start bij Albert Heijn Blokhuis

LISSE n Bij Albert Heijn Blokhuis in Lisse is maandag 11 november de 'Goedzakactie' begonnen.

Iedereen die speelgoed in huis heeft dat niet meer wordt gebruikt, maar wel schoon, heel en compleet is, kan dit tot en met 8 december inleveren bij Albert Heijn om er andere kinderen blij mee te maken.

Daarna gaat al het ingezamelde speelgoed naar het Centrum voor Jeugd en Gezin, waar op woensdag 11 december van 09.30 - 13.30 uur een inloopdag is. Iedereen die in de dure feestmaand wel een financieel steuntje in de rug kan gebruiken, kan dan gratis een tas speelgoed komen ophalen.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin is gevestigd in gebouw de Bolster aan de Grachtweg 38.