Internationale Schakelklas in Beekbrugschool

LISSE n De Beekbrugschool die leegstaat sinds in het gebouw geen basisonderwijs meer wordt gehouden, krijgt een nieuwe functie. Na de kerstvakantie zal de Internationale Schakelklas (ISK) uit de voormalige Prins Mauritsschool uit Katwijk naar Lisse verhuizen.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Jeanet van der Laan zegt dat er eerst het nodige verbouwd moet worden, daarna komt het gebouw voor de ISK beschikbaar. "Het gaat om ongeveer 130 kinderen tussen de 12 en 18 jaar uit de Duin- en Bollenstreek, waaronder ongeveer 12 procent uit Lisse. Het betreft voornamelijk kinderen van arbeidsmigranten. Voorlopig geldt het contract voor vijf jaar en wordt het onderwijs verzorgd door Stichting Fioretti Teylingen."

De ISK Duin- en Bollenstreek is in mei 2016 gestart in Katwijk en biedt onderwijs aan leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar die nog maar kort in Nederland wonen en de Nederlandse taal nog niet voldoende beheersen. De verblijfsduur op de ISK is maximaal twee jaar. Daarna stromen de leerlingen door naar het regulier voortgezet of vervolgonderwijs. De ISK Duin-en Bollenstreek is onderdeel van de Stichting Fioretti Teylingen, die in Voorhout gehuisvest is.

Het onderwijsprogramma op de ISK is erop gericht leerlingen zo snel mogelijk door te laten stromen naar het reguliere onderwijs.

Cultuur

Volgens de ISK-organisatie staan de Nederlandse taal en het Nederlands burgerschap centraal. Inburgeren bestaat in hun visie niet alleen uit het leren van de taal, maar juist ook het actief leren kennen en begrijpen van de Nederlandse cultuur.