Ewald en Astrid de Groot: ''Begin met kleine dingen die woning duurzaam maken''. | Foto: Piet de Boer.
Ewald en Astrid de Groot: ''Begin met kleine dingen die woning duurzaam maken''. | Foto: Piet de Boer. Foto:

Duurzame Huizenroute: klein beginnen

Hillegom n Een goede tochtstrip bij ramen en deuren scheelt al veel volgens Ewald de Groot, directeur van een timmerfabriek en aannemersbedrijf. Hij woont met zijn vrouw Astrid nu dertig jaar in een woning uit 1941. HLT-Samen startte vorig jaar met een traject duurzaamheid. De bewoners van acht Hillegomse woningen besloten daarop de handen in een te slaan en deden mee.

Door Piet de Boer

''Wij hebben in 2018 dit traject doorlopen en zijn zeer enthousiast geworden om onze woningen zeer duurzaam te maken'', schrijven Ewald en Astrid in de documentatie bij de Duurzame woningen route. Ze zijn nog niet zolang bezig, maar zijn wel enthousiast. Zaterdagmiddag 9 november staat de deur 'open' en komen buurtbewoners, maar ook onbekenden het pand bekijken.

De bezoekers krijgen informatie en kunnen nieuwe ideeën opdoen en ervaringen uitwisselen. Astrid somt de veranderingen op: ''Er zitten bolletjes in de spouwmuur (thermo-parels HR ++) en er ligt en laag van 30 centimeter schelpen onder de huiskamervloer.'' Er was geen kruipruimte daarom was dit de beste oplossing. Het isoleert en de houten vloer blijft droog. Elders in het huis is steenwol aangebracht in vloeren en onder het dak.

Geriefelijk

Het is koud zaterdag en het regent. Duurzaamheid is prima, maar het moet wel geriefelijk blijven, vindt het echtpaar. En dat blijkt te kunnen. ''Ik trek geen dikke trui aan met dit weer,'' zegt Ewald. In de huiskamer zijn geen technische installaties of warmte isolatie zichtbaar.

De gezellige kamer ziet er uit als een 'gewone huiskamer'.

Er zit wel dubbelglas (HR + en ++) in de sponningen en Ewald heeft onlangs een schuur bij het huis geplaatst.

Daar komen in de toekomst achttien zonnepanelen op. Een deel wil hij bedekken met zogenaamde PVT panelen (Poly Voltage-Termische panelen). Zonnepanelen die zowel elektriciteit als warmte produceren.

Begin klein

Ewalds advies voor bewoners die beginnen met verduurzamen: ''Begin klein en ga daar de vruchten van plukken.''

Neem de tijd en laat je goed voorlichten. Bij voorbeeld door een HTL-energiecoach of bij het Duurzaam Bouwloket.'' Werk samen met bewoners uit de straat of buurt. Maak gebruik van de kennis en vaardigheden van anderen. Mensen worden enthousiast als ze de eerste resultaten zien, hoe gering ook. Pak dan pas grotere projecten aan. Dat geldt ook voor Ewald. Hij is aan het experimenteren in zijn timmerfabriek met 'Frake' een duurzaam en isolerende houtsoort. Het kan duurzamer vindt hij. Eer komt een technische ruimte in de schuur en ook het fornuis dat in de keuken de gehele dag staat te snorren zal misschien moeten wijken. Maar niet alles tegelijk.

Onderschrift: