Plan Kruishoorn mag doorgaan

LISSE n Bouwbedrijf Van der Hulst kan starten met de bouw van de eerste fase van plan Kruishoorn met 24 woningen aan de Greveling.

Door Arie in 't Veld

De naam Kruishoorn komt voort uit een stukje geschiedenis dat heeft plaatsgevonden nabij Greveling. Hier lag in het verleden het schiereilandje 'Ruijs Hoorn'. In 1923 is een verbinding gegraven aan de noordzijde van de Kruishoorn. Hierdoor wordt het schiereiland Ruijs Hoorn een eiland. Met het dempen van De Gracht begin zestiger jaren wordt het voormalige eiland Kruishoorn aan de zuidzijde weer verbonden aan het vasteland en is het opnieuw een schiereiland.

Tegen het bouwplan was bezwaar aangetekend door de eigenaar van aanliggende grond, maar de Raad van State heeft de omgevingsvergunning en het bestemmingsplan onherroepelijk verklaard. Wethouder Jeanet van der Laan is blij met de uitspraak. "We kunnen nu een bouwplan uitvoeren voor heel duurzame woningen. Daarnaast voegen we woningen aan ons woningbestand toe en die zijn gewoon heel erg nodig.'' Het gaat om duurzame woningen die meer energie leveren dan dat ze verbruiken (plus-op-de-meter). Het plan omvat 12 twee-onder-een-kapwoningen, 7 eengezinswoningen, 4 seniorenwoningen en 1 vrijstaande woning. In het najaar van 2020 gaat de bouw van start. De verkoop start begin volgend jaar. In de tweede fase moeten nog eens zestien woningen komen op de voormalige terreinen van de firma's Ruigrok en Den Dekker.


Dorpshart Expo

LISSE n Nog tot en met 17 november kunt u bij diverse deelnemende ondernemers in het centrum binnenlopen tijdens de Dorpshart Expo. De ondernemers kiezen en exposeren zelf een kunststuk. Deze kunst kan van een lokale kunstenaar zijn, maar ook uit eigen collectie komen of van een artistiek familielid. Dat maakt de Dorpshart Expo uniek en gevarieerd. De deelnemers staan op dorpshartlisse.nl/evenementen.