Groep 7/8 Kindercampus Joseph in de Tweede Kamer

Lisse n De leerlingen uit groep 7/8 van Kindercampus Joseph hadden dinsdag 19 november een speciale dag. Zij waren een van de in totaal vijf klassen die een vraag mochten stellen aan leden van het kabinet in de Tweede Kamer in Den Haag tijdens de tweede editie van het Kindervragenuur.

In de groep was van tevoren gestemd welke vraag ingestuurd zou worden. Het werd die van Patrick van den Aardweg: Worden vleesproducenten streng gecontroleerd op het mishandelen van de dieren? Dat deze vraag was uitgekozen voor het Kindervragenuur was geweldig nieuws voor de leerlingen, zegt leerkracht Jeanette Loos. "Vorig jaar waren we er ook al bij!"

Gezeten in de bekende blauwe stoelen van de Kamerleden, luisterden de leerlingen naar Kamervoorzitter Khadija Arib. Patrick moest geduld hebben, want hij was als vierde aan de beurt om zijn vraag te mogen stellen, in zijn geval aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Patrick vertelde dat ze in het journaal filmpjes hadden gezien van dieren die mishandeld worden tijdens het slachten: soms worden dieren geschopt, niet goed verdoofd of levend gekookt. Hij vroeg zich af daar wel op streng op gecontroleerd wordt. Minister Schouten gaf aan dat inspecteurs bekijken of het slachten wel volgens de regels gebeurt. Als dat niet zo is, volgt een waarschuwing. En als het echt te erg is, wordt een boete opgelegd, vertelde ze.

Er was volop media-aandacht voor het Kindervragenuur, zegt Loos. "Patrick is geïnterviewd door het Jeugdjournaal en RTL Nieuws. Maar voor alle leerlingen was het een mooie dag, ze hebben geleerd wat democratie is."