Winterbridge in het Eiland

Beinsdorp n Bridgeclub Beinsdorp houdt zondag 1 december haar derde winterdrive.

De kaarten gaan om 14.00 uur op tafel en de zaal is open vanaf 13.30 uur. Er wordt gespeeld in Dorpshuis Het Eiland, Rietkraag 5. Deelname kost 5 euro per persoon, inclusief hapjes.

Inschrijven via de NBB-site van BC Beinsdorp, via 06-252 378 17, via de mail bcbeinsdorp@gmail.com of aan de zaal tot 13.45 uur.


Presentatie van Elzenhof

Hillegom. Diverse partijen zijn volop bezig met het realiseren van de gemengde wijk waarin exclusiviteit centraal staat, Elzenhof.

Eind oktober was de eerste presentatie door Anne de Jong van de gemeente Hillegom. Op de inloopavond op 21 november barstte de grote zaal van Bloemswaard bijna uit z'n voegen door de vele belangstellenden die op de uitnodiging waren afgekomen. "Op zoveel geïnteresseerden hadden we niet gerekend, maar het is geweldig", aldus Anneke Speelman, senior ontwikkelaar Vitaal ZorgVast.

Displays

Op de inloopavond stonden displays ter verduidelijking van de plannen en tijdsplanning en er liepen vertegenwoordigers rond van de gemeente, AM, Vitaal ZorgVast en INBO om allerhande vragen te beantwoorden.

De komende maanden worden de stedenbouwkundige plannen verder uitgewerkt. Reageren op het bestaande concept en meer info: www.woneninelzenhof.nl.


Belastingverordening naar de gemeenteraad

LISSE n De gemeenteraad krijgt op 19 december de nieuwe belastingverordening te behandelen.

Door Arie in 't Veld

De belastingverordeningen zijn aangepast conform de uitgangspunten in de programmabegroting en kadernota. Mochten de beraadslagingen over de eerste begrotingswijziging tot wijzigingen leiden in de verordeningen, dan worden deze daarna gewijzigd. De werkzaamheden voor de heffingen en de inning van de belastingverordeningen zijn overgedragen aan de gemeenschappelijke regeling Belastingen Bollenstreek. Het vastgestelde inflatiepercentage 2,5 (inflatiecijfer) is toegepast op de verschillende tarieven in de belastingverordeningen.

Meer restafval

"Een van de zaken die eruit springen is het verdwijnen van de tikken (betaald storten) van het restafval. Daardoor gaan we meer kilo afval per persoon tegemoetzien, terwijl een vermindering de bedoeling was," aldus wethouder Kees van der Zwet. Dit is in het tarief verwerkt.

Stijgende woonlasten

De wethouder constateert tevens dat de woonlasten per huishouden voor huiseigenaren in 2020 zal stijgen. Voor huurders zal dat uitkomen op een euro per week, voor huiseigenaren meer vanwege de verhoging met gemiddeld 10 procent voor de ozb. Wat de invloed daarvan is in individuele gevallen, is mede afhankelijk van de ontwikkeling van de woningwaarde waarop de ozb wordt gebaseerd.

Van der Zwet meldt dat de gehele verordening binnenkort wordt gepubliceerd. "Overigens kent Lisse ook een ruimhartig kwijtscheldingsbeleid voor mensen die door de belastingen in een moeilijk parket komen. Dit geldt zowel voor woningeigenaren als huurders", aldus de wethouder tot slot.