Burgemeester wil extra aandacht voor cybercriminaliteit en verkeersveiligheid

LISSE n De gemeente gaat zich meer inspannen op het gebied van de verkeersveiligheid en het aanpakken van cybercriminaliteit. Dat mag worden opgemaakt uit de opmerkingen hierover van burgemeester Lies Spruit, sprekend over het rapport Integraal Veiligheidsbeleid in Lisse. Dat rapport omvat echter veel meer aspecten.

Door Arie in 't Veld

Spruit is er trots op dat Lisse een veilige gemeente is en dat dit ook zo ervaren wordt. "Het veiligheidsbeeld laat namelijk zien dat de criminaliteit blijft dalen. Het aantal misdrijven, jeugdoverlast en woninginbraken is afgenomen. De veiligheidsbeleving in de buurten ontwikkelt zich positief. Zo voelen inwoners zich zelden onveilig thuis en wordt de veiligheid in eigen buurt gewaardeerd met een rapportcijfer van een 7,4", aldus de burgemeester.

Ondermijnende criminaliteit en cybercrime zijn lastig in cijfers uit te drukken, maar volgens Spruit stijgen deze vormen van criminaliteit wel. "Deze problematiek blijft de komende jaren zich verder ontwikkelen, wat het noodzakelijk maakt om hier met voorrang op in te spelen." In 2017 heeft de gemeente al in kaart gebracht wat er aan ondermijning in Lisse gebeurt. "We hebben tot nu toe nog niet veel ingezet op het thema cybercrime. Het afgelopen jaar hebben we ons gericht op de preventie van cybercrime door het geven van voorlichting in samenwerking met de politie en het openbaar ministerie en het geven van handelingsperspectieven." De komende jaren is extra inzet wel nodig om de inwoners en ondernemers te beschermen tegen cybercrime, waaronder onder meer identiteitsfraude, hacken en sexting vallen.

In de nota staat al het nodige over verkeersveiligheid, maar de gemeente wil hier de komende jaren nog meer aandacht aan besteden. "Onder andere door middel van campagnes met bijvoorbeeld de politie." Verkeersveiligheid heeft als doel het verkeer veiliger te maken én om verkeersveilig gedrag te stimuleren. "Vanuit veiligheid zetten we in op strategische communicatie, focus op preventie, de veiligheidsbeleving en op controle en handhaving door politie en boa's. In samenwerking met de collega's van verkeer wordt vanaf 2021 een uitvoeringsplan opgesteld. Door inwoners zijn oplossingen aangedragen om houding en gedrag in het verkeer in de buurten positief te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door de inzet van een matrixbord (snelheidsmeter met groene smiley of niet), gesprekken met weggebruikers in verenigingsverband, zoals wielrenners en hardlopers." Het handhaven in 30 kilometerzones is volgens Spruit niet eenvoudig. De gemeente hoopt dat bewoners daarin hun verantwoordelijkheid nemen.