Minder restaval

Hillegom n In de krant van vorige week stond een artikel over de plannen van de gemeente om zo veel mogelijk huishoudelijk afval te hergebruiken en dat bewoners per keer betalen wanneer de restafvalrolemmer aan de weg wordt gezet of een zak in de ondergrondse container wordt geworpen.

Van Arthur Rietkerk ontving de redactie de volgende reactie die hij naar de gemeente stuurde: "In de media lees ik dat u 12 december gaat besluiten dat de Hillegommers in 2021 per keer legen van de afvalbak moeten betalen.... Verder lees ik dat uit een enquête blijkt dat de inwoners dit een goed systeem te vinden, ondanks dat het duurder wordt, behalve natuurlijk wanneer je heel goed gaat scheiden. Het gevaar van afvaltoerisme (bijplaatsen en dumping elders) wordt onderkend en dat gaan de Handhavers voorkomen.

Laat ik beginnen dat ik dit een loffelijk streven vind en dat ik al mijn uiterste best doe om goed te scheiden. In mijn kleine tuintje staan al diverse bakken en zakken voor plastic, GFT, rest en papier. Ik vraag me echt af wat ik nog meer kan doen. Daarnaast geloof ik er niets van dat dit gaat werken...

Op de Facebook-site "Ik ben Hillegommer en dit wil ik kwijt" stond onlangs een klein berichtje over uw voornemen. Daar kwamen meer dan 220 reacties op binnen, waarvan het merendeel zeer negatief. Dat getuigt niet echt van draagvlak voor deze maatregel, ondanks de door u gehouden enquête. Tussen die reacties allerlei bezwaren en tips om de maatregel te omzeilen. Denk aan: al het afval in een allesbrander verbranden, met een afvalpers het afval samenpersen zodat er veel meer in een bak kan, het bij de buren in de bak gooien, het ergens in de natuur storten, het in een andere gemeente aan de straat zetten etc. Allemaal ongewenst maar helaas wel te verwachten gevolgen. Destijds heeft de gemeente Oostzaan dit ook geprobeerd, maar het gevolg was dat iedereen zijn afval aan de straat zetten in Amsterdam-Noord. Ik heb ook begrepen dat dit eerder in Lisse is geprobeerd, maar ook daar weer snel is teruggedraaid, met alle kosten en frustraties tot gevolg.

Natuurlijk zegt u dat er gehandhaafd wordt, maar ik weet als ex-politieagent dat wanneer er geen draagvlak is, er niet tegenop te handhaven is... Ook vraag ik me af wat het gemeentebestuur gaat doen wanneer het wel een groot succes wordt. Nu gaan we een X-bedrag per legen betalen, maar wanneer er bijna niet meer geleegd gaat worden, dalen de gemeentelijke inkomsten fors. Resultaat, -net zoals in de crisis met de WOZ- dan gaat het bedrag per legen omhoog en worden wij "gestraft" voor onze inzet en discipline. Overigens ben ik bang dat het tegenovergestelde van beter afval scheiden gaat gebeuren. Ik heb vaak maar een halve bak rest- of GFT-afval. Ik denk dat ik het dan maar bij elkaar gooi, waardoor ik maar een keer hoef te betalen, toch? En niet te vergeten de gezondheidsrisico's. Minder legen in een warme zomer geeft een groot risico op stank en ongedierte.

(Lees de hele tekst van deze mail op: www.dehillegommer,nl)

Er staat dat u dan "eventueel" overweegt (extra kosten) om iets vaker de bakken te gaan legen. Hoe gaat u dat dan weer communiceren en hoe moet mijn "bakkenreiniger" dat dan weer plannen? Het maakt het er allemaal niet eenvoudiger op.

Overigens was er pas een documentaire over afvalverwerking waaruit bleek dat er inmiddels systemen zijn bij de grote afvalverwerkers, die beter dan mensen (maken toch bewuste of onbewust fouten) afval kan scheiden.

Ik hoop dat u nog eens goed gaat nadenken over het te nemen besluit op haalbaarheid en vooral op draagvlak, want als u de inwoners niet mee hebt, kunt u uw doelstelling echt vergeten. Dat doet niets aan het feit af dat we met zijn allen moeten streven naar minder afval, zoals de meesten van ons ook doen.