Vlnr boven: Henk Michel, Ans Veelenturf, Inge Mijnders. Vlnr onder: Wim Knol, Anneke van der Veek, Hanneke Kortekaas. De leden Melanie Meeuwissen en Henk Meeuwissen staan niet op de foto. | Foto: AihV
Vlnr boven: Henk Michel, Ans Veelenturf, Inge Mijnders. Vlnr onder: Wim Knol, Anneke van der Veek, Hanneke Kortekaas. De leden Melanie Meeuwissen en Henk Meeuwissen staan niet op de foto. | Foto: AihV Foto: Arie in 't Veld

Adviesraad Sociaal Domein van start

LISSE n Lisse heeft sinds kort een adviesraad Sociaal Domein die inmiddels ook met haar werkzaamheden is gestart. Een commissie die het college van B en W gevraagd en ook ongevraagd adviseert over zaken op sociaal gebied. Dat is een breed terrein, in welk verband de seniorenraad is opgeheven en in de Adviesraad is ondergebracht.

Door Arie in 't Veld

Tot voor kort waren er twee adviesraden binnen het sociaal domein in Lisse, namelijk de Wmo-adviesraad en het seniorenplatform. Zo gaf de gemeente aan de wettelijke verplichting vorm. In de transformatieagenda Wmo 2017-2018 was een uitdaging opgenomen voor de Wmo-adviesraden: verbreed het taakveld tot het hele sociale domein gezien de vele dwarsverbanden tussen Wmo, Jeugdwet en Participatiewet. Daarnaast dient de samenstelling van de adviesraden een goede afspiegeling te vormen van expertisegebieden en achterban. Het afgelopen jaar is de Wmo-adviesraad Lisse doorontwikkeld tot een brede adviesraad Sociaal Domein Lisse (ASDL). De belanghebbenden ervaren de ASDL als een effectieve en positieve invulling van burger- en cliƫntparticipatie in Lisse. De ASDL heeft als aandachtspunten wonen, welzijn, ouderen, jeugd en werk en inkomen gekozen en heeft kennis, netwerk en expertise op deze vlakken. Wethouder Jolanda Langeveld zegt dat het benodigde budget voor deze raad wordt gedekt vanuit de bestaande post burgerparticipatie. "Er is draagvlak voor een ASD in Lisse. In april 2019 vond de startbijeenkomst plaats waar vele belanghebbenden op af kwamen en de ontwikkeling toejuichten.

Versterking nodig

Wim Knol, voorzitter van de adviesraad vertelt dat dit succes heeft gehad. "De adviesraad wordt gevraagd op nieuw beleid te adviseren aan het college. Een voorbeeld voor een ongevraagd advies: het signaal dat er in Lisse te weinig dagopvang is voor mensen met beginnende dementie en het advies is voor de gemeente om daar wel voor te zorgen. Zo zijn er nog veel meer onderwerpen op het gebied van het sociale domein die we zelf vinden of ons worden aangedragen. Nu bestaat de commissie uit acht personen (waarvan zes op de foto, red.), maar graag zien we versterking tegemoet. Dit kunnen ook jongeren zijn. Bijvoorbeeld iemand die het nodige afweet van werk en inkomen en bijvoorbeeld ook de sociale woningbouw."

Groepen

Volgens wethouder Langeveld heeft de ASD inmiddels een advies gegeven over het uitkomen met het inkomen. "De ASD werkt overigens niet als belangenbehartiger van een individu, maar namens groepen."

Via een nieuwsbericht op de website en een bericht op Facebook wordt het publiek uitgenodigd om kennis te nemen van de nieuwe ontwikkelingen. Er wordt dan ook duidelijk gemaakt hoe mensen kunnen solliciteren voor een plek in de adviesraad en hoe zij inhoudelijke punten kunnen aanleveren. De data van vergaderingen worden openbaar gemaakt op de website van de gemeente Lisse en in het LisserNieuws.