Heleen en Ruud Verhoeven. | Foto: Annemiek Cornelissen
Heleen en Ruud Verhoeven. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto:

Genomineerde mantelzorgers

Hillegom n Ook dit jaar is weer een aantal vrijwilligers genomineerd. De eerste twee zijn twee mantelzorgers: Ria Lommers-van der Zande en Ruud Verhoeven.

Ria is genomineerd als Mantelzorger van het jaar. Zij is de steun en toeverlaat van de 90-jarige mijnheer Van Beek. Hij woont in Zorgcentrum Bloemswaard. Al vijftien jaar lang bezoekt ze hem trouw drie keer per week en doet van alles voor hem van strijken tot boodschappen doen. In de loop der jaren heeft hij echt een prominent plekje ingenomen binnen haar gezin. De laatste weken is dat minder intens geweest, omdat Ria werd getroffen door een hartinfarct. Ze is nu aan het revalideren, maar gelukkig heeft ze iemand gevonden die haar taken tijdelijk heeft overgenomen.

Ria mijnheer Van Beek en zijn vrouw kennen, toen ze werkte bij Alfa Zorg en zij 'haar vaste adresje' werden. "Toen woonden ze nog in Groot Veenenburg. Zijn vrouw was erg blij met me en op een gegeven moment zei ze: wat moet er nu met Gerard gebeuren als ik er niet meer ben? Toen heb ik haar gezegd dat ze zich daarover geen zorgen hoefde te maken. Ria hield haar belofte. Toen mevrouw Van Beek overleed in 2005, bekommerde Ria zich over haar man dat dat doet ze nog steeds. "Eerst was dat nog in Groot Veenenburg en kwam hij op de fiets hier een bakkie doen. In 2010 verhuisde hij naar Bloemswaard en ben ik voor hem blijven zorgen." Een van de twee feestdagen is mijnheer Van Beek steevast te gast bij het gezin Lommerse. "Ik heb dat met mijn kinderen en man overlegd en dat vinden ze prima. Mijn kinderen halen hem op. Ook was hij bij de doop van mijn kleindochter en bij het huwelijk van mijn zoon. In zijn kamer staat een foto van mijn kleindochter. Hij is een soort surrogaat opa geworden. Dat is heel bijzonder." Inmiddels is mijnheer Van Beek doof en ook daar heeft Ria wat op gevonden. Overal waar ze samen zijn heeft ze een laptop mee, daar typt ze alles op. "Zelfs als we naar een bingo gaan, tik ik de cijfertjes, dan streept hij ze weg. Bij een concert schrijf ik op, wat voor muziek er wordt gespeeld."

Ruud Verhoeven

Je bent een jong gezin, van nog geen dertig en dan krijg je als moeder de diagnose MS. "Dan staat echt je wereld op z'n kop. Je dromen zijn weg en je toekomst ziet er heel anders uit. Maar je hebt voor elkaar gekozen in voor en tegenspoed en dan zit er maar een ding op, er het beste van maken", aldus Ruud Verhoeven (59), genomineerd als Mantelzorger van het jaar. Al dertig jaar zorgt hij voor zijn Heleen (57) en dat doet hij met heel veel liefde.

In de huiskamer van hun gezellige woning staat een bed, waar Heleen voor een groot deel van de dag op ligt. De laatste jaren is haar gezondheid achteruit gegaan. Ze heeft dit jaar meerdere keren in het ziekenhuis gelegen en dat betekent dat Ruud haar nog meer zorg moet geven. Ook hem wordt het wel eens teveel. Een combinatie, met zijn werk heeft ervoor gezorgd dat hij nu in de ziektewet loopt. Iedere morgen komt de thuiszorg van Marente Heleen wassen en aankleden. De rest van de dag neemt Ruud de zorg voor zijn rekening. Hij doet het huishouden, wast, kookt en doet de boodschappen. "Bij MS is het ziektebeeld wisselend. Je hebt goede en slechte periodes. We hebben ook leuke dingen gedaan hoor. Vijf jaar geleden gingen we op vakantie naar CuraƧao. Dan zette ik Heleen in een stoel in de schaduw en dan ging ik snorkelen. Later konden we dan samen het filmpje bekijken." Zoals gezegd staat er een bed beneden maar Ruud neemt zijn vrouw het liefste mee naar boven. "Dat is niet alleen gezelliger, maar dan kan ik haar ook beter in de gaten houden. We hebben een traplift." Heleen houdt enorm van leuke dingen doen: ze geniet van de bezoekjes van haar kinderen en kleinkind. Ook gaat ze graag naar Keukenhof. "We hebben een seizoenspas. Ik zet haar in de auto, rolstoel mee en we maken er leuke dagen van. Dan geniet ze echt en daar doe je het voor."

Ria Lommers-van der Zande. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen.