Een samengestelde foto van Frits Treffers met het station op de achtergrond. | Foto's Arie in 't Veld (Frits) en VOL (station)
Een samengestelde foto van Frits Treffers met het station op de achtergrond. | Foto's Arie in 't Veld (Frits) en VOL (station) Foto:

In memoriam Frits Treffers

Op 21 november 2019 is Frits Treffers (geboren op 27 oktober 1932), medeoprichter van de Vereniging "Oud Lisse" na een langdurige ziekte overleden. Naar aanleiding van zijn geweldige bijdragen aan de VOL werd Frits in 2015 tot erelid van onze vereniging benoemd. Hij werd benoemd tot lid van de Orde van Oranje Nassau tijdens het 25-jarig jubileum van de Vereniging "Oud Lisse" in 2016.

Frits is in 1932 in Nederlands Indië (Batavia) geboren en heeft daar zijn jeugd doorgebracht. Zijn vader, die beroepsofficier bij de KNIL was, werd in 1942 door de Japanners geëxecuteerd. Hij is na de oorlog in 1947 met zijn moeder en zus naar Nederland teruggegaan. Frits is zijn leven lang verknocht geweest aan zijn jeugdervaringen in Nederlands Indië. In Nederland werd Frits ingenieur door zijn studie aan de TU in Delft en werd daarna bouwkundig architect.

De dreigende sloop van de mooie bollenvilla's Merenburgh, Magnolia en Buitendorp tegenover zijn huis Somalo was de aanleiding voor de oprichting van de Vereniging "Oud Lisse" in januari 1991. Frits Treffers werd als medeoprichter bestuurslid van "Oud Lisse". De villa Merenburgh werd eind 1991 helaas onverwacht gesloopt terwijl de bezwaarprocedure nog liep.

Station Lisse

Daarna heeft Frits zich als architect intensief ingezet voor het behoud van het oude monumentale station Lisse uit 1905, dat ook met sloop bedreigd werd. Na diverse gesprekken met de NS werd er uiteindelijk overeenstemming bereikt. Daartoe werd, naast de Vereniging "Oud Lisse", de Stichting Oud Lisse opgericht voor de restauratie en onderhoud van monumentale panden zoals het station. Frits speelde hierin een leidende rol. De Stichting Oud Lisse kwam met de NS overeen het stationscomplex tegen een gering bedrag te huren met als verplichting dat het pand op eigen kosten gerenoveerd en onderhouden zou worden.

Rijksmonument

Het prachtige resultaat was, dat met medewerking van de gemeente Lisse, het pand zelfs werd aangewezen als Rijksmonument! Om de restauratie te bekostigen werd de benedenverdieping van het station door de Stichting Oud Lisse verhuurd aan restaurant "De Verloren Koffer", van John Nederstigt.

Daarnaast heeft Frits de leiding gehad van de werkgroep Bouwkundige Zaken, die in 1996 alle monumentwaardige panden in Lisse geïnventariseerd heeft. Met als resultaat het prachtige, uitgebreid beschreven boek 'Registratie Waardevolle Panden in Lisse'. Groepswandelingen door het dorp met Frits waren door zijn enthousiaste en flamboyante betoog een waar feestje. Frits was ook actief betrokken bij de totstandkoming van de gemeentelijke monumentenlijst in 2008. Hij werkte bovendien mee aan de uitgave van het boek 'Wandel- en fietsroutes langs Monumenten in Lisse' uit 2010. Kortom, Frits is voor heel Lisse en omgeving van grote betekenis geweest met zijn grote kennis van bouwzaken en monumentale panden.

Met het overlijden van Frits Treffers hebben we afscheid moeten nemen van een zeer gedenkwaardig bestuurslid, dat we echter blijvend zullen gedenken en nooit zullen vergeten!