René van Nieuwpoort en zijn moeder Tini. | Foto: Annemiek Cornelissen.
René van Nieuwpoort en zijn moeder Tini. | Foto: Annemiek Cornelissen. Foto:

Genomineerd: Mantelzorger van het jaar

HILLEGOM n De laatste in de rij genomineerde vrijwilligers, kanjers en mantelzorgers van het jaar is René van Nieuwpoort, genomineerd als mantelzorger van het jaar. Hij verzorgt zijn moeder Tini van Nieuwpoort, die een aantal jaren geleden lelijk is gevallen en hierdoor een gecompliceerde breuk heeft opgelopen aan haar bovenbeen. Ze heeft er nog steeds last van. "Dankzij mijn zoon kan ik thuis blijven wonen en hoef ik niet naar een verzorgingshuis", zegt Tini dankbaar.

Door Annemiek Cornelissen

Iedere ochtend gaat René extra vroeg uit de veren om voor zijn werk, hij werkt op het gemeentehuis bij het team informatiebeheer, bij zijn moeder te gaan kijken. "Vroeger reed ik langs op de fiets en dan zwaaide ik even, maar nu moet ik echt even gaan kijken of alles goed is. Ik help mijn moeder van met het omdoen van de brace, maak een kopje koffie of thee en ga naar mijn werk".

Tussen de middag gaat van Nieuwpoort weer bij haar langs, dan eten ze samen. "Dan kijk ik ook meteen of er post is. 's Morgens neem ik ook de krant voor haar mee." Na zijn werk gaat van Nieuwpoort even naar huis en daarna gaat hij weer steevast naar zijn moeder. "We eten ook elke avond samen hoor en daarna doen we een bakkie en kijken we televisie". Zijn moeder zegt niet te weten wat ze zonder hem zou moeten. "Ik ben zo blij met hem. Hij heeft ook voor mijn man gezorgd toen hij ziek was, hij heeft ons zelfs beiden tegelijkertijd verzorgd." René blijft er bescheiden onder. "Wat ik nu doe is niks hoor, mijn vader was bedlegerig, dus had veel meer zorg nodig. Ik werd ook vaak gebeld als mijn moeder bijvoorbeeld gevallen was, dan moest ik mee naar het ziekenhuis."

Ondanks het mantelzorgen maakt van Nieuwpoort nog tijd voor zijn hobby's muziek maken, hij speelt keyboard, zit graag op de tablet. "Gelukkig maar hoor, hij heeft het zo druk met me, we hebben het wel fijn samen. Gelukkig is mijn koppie nog goed en ben ik nog lekker hier, thuis. Ik vind het geweldig dat hij dit voor me doet en ben hem er echt heel dankbaar voor."


Woonafspraken 2020 HLT vastgelegd

HLT n Hillegom, Lisse, Teylingen, Stek/Vooruitgang, Huurdersbelangenvereniging Bollenstreek en Huurdersbelang Teylingen ondertekenden 12 december de prestatieafspraken voor 2020.

De partijen sloten zowel afspraken voor de drie gemeenten gezamenlijk als lokale afspraken per gemeente. Speerpunten zijn de beschikbaarheid en betaalbaarheid van sociale woningen. Er is behoefte aan goedkope en betaalbare huurwoningen.

De economische crisis en later de hoge bouwkosten hebben ervoor gezorgd dat, er de afgelopen jaren minder woningen zijn gebouwd.

Dit heeft ook invloed gehad op de doorstroming en zo zijn er de afgelopen jaren minder woningen beschikbaar gekomen.

De gemeenten, corporatie en de huurdersbelangenvereniging willen een veilige woonomgeving en behoud van het unieke karakter van de kernen door onder meer een evenwichtige bevolkingsopbouw. Daarbij staat duurzaam wonen hoog in het vaandel.

Een belangrijk thema in de afspraken is de beschikbaarheid van sociale huurwoningen. Zo zijn er onder andere afspraken gemaakt over sloop en herbouw, renovatie en nieuwbouw, het bevorderen van doorstroming en woningen voor verschillende doel- en inkomensgroepen. De afspraken gaan niet alleen over de beschikbaarheid van woningen, maar ook over belangrijke onderwerpen als duurzaamheid van de woningvoorraad, betaalbaarheid en leefbaarheid.

Zo zijn er afspraken gemaakt over het ophalen van grofvuil en wordt er samengewerkt op het gebied van woonoverlast. Daarnaast werken gemeente en woningcorporatie nauw samen in het huisvesten van kwetsbare doelgroepen. In 2020/2021 levert Stek verschillende woningbouwprojecten op.

In Hillegom wordt gewerkt aan appartementen aan het Karel Doormanplein en aan het project Goed Wonen Fase II. De oplevering van deze projecten wordt in 2021 verwacht.

In Lisse gaat het om eengezinswoningen en start Stek met de start van de bouw van appartementen in het project de Waterkanten.

Om de doorstroming van sociale huurwoningen te bevorderen wijst Stek haar vrijesectorwoningen met voorrang toe aan zittende huurders met een midden- of hoog inkomen. Wanneer er geen geïnteresseerden vanuit Stek zijn, hebben kandidaten met een middeninkomen tot 47.069 euro (prijspeil 2019) voorrang op kandidaten met een hoog inkomen.

Daarbij geeft Stek ouderen die een eengezinswoning van Stek achterlaten voorrang op woningen die gelabeld zijn voor senioren.

Jongeren kunnen met voorrang inschrijven op speciaal voor jongeren gelabelde woningen van Stek. Hierbij krijgen jongeren een tijdelijk huurcontract van vijf jaar en behoud van inschrijfduur.

Afgelopen jaar is hiermee voor het eerst geëxperimenteerd en de resultaten zijn zodanig positief dat in 2020 deze regeling wordt voortgezet.

Afbeelding