Afbeelding
Foto:

Genomineerde vrijwilliger en kanjer

Hillegom n Ook dit jaar is weer een aantal vrijwilligers genomineerd. Vorige week en de week daarvoor zijn al twee mantelzorgers en twee vrijwilligers voorgesteld; deze week naast een vrijwilliger, José van der Elst , ook een kanjer: Famke van Trigt:

José van der Elst is genomineerd als vrijwilliger van het jaar, door het vele werk dat ze al jaren verricht voor de Hill-Billies.

Ze is niet alleen medeoprichter, maar heeft twee keer in het bestuur gezeten en nog steeds heeft ze er geen genoeg van. "Ik vind het echt heerlijk om te doen. We hebben een heel enthousiast team met vrijwilligers en we slagen er in de kinderen altijd blij te maken.

Binnen de Hill-Billies heb ik van alles gedaan, van een groep leiden tot een programma maken en als kok eten maken tijdens de kampweken en alles vind ik even leuk", aldus José, die momenteel als vakkenvuller werkt bij Albert Hein in Nieuw Vennep. De Hill-Billies bestonden dit jaar dertig jaar en van die dertig jaar ging ze 6 jaar mee op kamp. Ook vorig jaar was ze er bij. "Dat was een groot feest, want in verband met het dertig jarig bestaan hadden we het nog groter aangepakt dan anders. Het was volle bak en de kinderen hadden een fantastische week. Het weer was prachtig en dat was natuurlijk een prettige bijkomstigheid. Het kamp was in Lemele en komend jaar gaan we ergens anders heen. Waar precies maken we nog niet bekend."

Afgelopen jaar waren er zestig kinderen van de partij en José hoopt dat dat er komend jaar weer zoveel zijn. "We zitten al vol. We hebben een wachtlijst en dat komt omdat het gewoon verschrikkelijk leuk is."

José was eerst vrijwilliger bij de Stichting Vakantiewerk Hillegom.

Samen met Frans van Tol en Gerda Caspers besloten ze te splitsen en de Hill-Billies op te richten. Het eerste kamp was een groot succes. Er gingen dertig kinderen mee. "We zijn steeds professioneler geworden. Eerst gingen we slapen op rubberen matjes in oude varkensstallen, nu slapen we in stapelbedden in mooie kampeerboerderijen. Het wordt allemaal steeds leuker, dat had ik toen niet durven dromen.

Ik denk er nog niet aan om te stoppen hoor, dit blijf ik nog wel even doen."

Famke van Trigtt

Deze 19-jarige is genomineerd tot kanjer van het jaar. Deze nominatie heeft ze te danken aan haar jarenlange vrijwilligerswerk voor de Hillegomse Tennis Club, waar ze al tennist vanaf haar vierde. "Ik ben nu een jaar of vijf bezig als vrijwilliger bij de club en dat doe ik echt met heel veel plezier. Ik ben begonnen bij het jeugdbestuur, waar ik samen met nog een aantal vrijwilligers activiteiten organiseer voor de jeugd. Zo organiseren we open toernooien en clubkampioenschappen, maar gaan ook op kamp". Famke is ook een van de oprichters van een nieuwe activiteit van de Hillegomse Tennis Club, Padel, een combinatie tussen squash en tennis.

"Squash speel je in een kooi en dan sla je tegen de achterwand aan. Bij Padel speel je een dubbelspel met zijn vieren en gebruik je ook de zijwanden. Dit spel groeit enorm in populariteit. We hebben zelfs mensen die alleen lid worden voor Padel en niet tennissen.

Dat kan allemaal". Volgens Famke zijn er al clubkampioenschappen geweest en is het plan om een competitie op te zetten. "Heel leuk! Steeds meer mensen gaan Padel spelen, deze tak van sport gaat een steeds serieuzere plek innemen binnen onze vereniging".

Famke is heel dankbaar voor haar nominatie als Kanjer van het jaar. "Als we iets organiseren zijn we blij met de enthousiaste reacties van de kinderen. Ik ben nu extra dankbaar dat ook anderen mijn werk waarderen en me hebben opgegeven. Dat is weer een extra stukje waardering", zegt Famke, die Econometrie studeert aan de VU in Amsterdam. Ze zit nu in het tweede jaar.

Naast de studie doet ze het vrijwilligers werk en dat is volgens haar prima te combineren.

"Het is gewoon automatisme geworden. Je doet het gewoon. Daar ben je vrijwilliger voor. Misschien wil ik ooit wel eens een bestuursfunctie. Dat lijkt me heel leuk om te doen, maar daar moet je naartoe groeien en er vervolgens klaar voor zijn. Voorlopig ben ik gewoon nog even vrijwilliger, dat gaat prima."

José vd Elst (boven) en Famke van Trigt. | Tekst en foto's: Annemiek Cornelissen.