Van der Laan en daarachter Warmerdam namen het Stuitergras maar wat graag in gebruik. | Foto: AihV
Van der Laan en daarachter Warmerdam namen het Stuitergras maar wat graag in gebruik. | Foto: AihV Foto: A.in 't Veld

Stuiteren in de buitenlucht

LISSE n Ons dorp is een nieuw fenomeen rijker: Stuitergras. Het bestaat n feite uit elf kleine trampolines die in een grasveldje zijn opgenomen en waarvan de jeugd naar hartenlust gebruik kan maken.

Door Arie in 't Veld

Het veld waar het Stuitergras is geplaatst ligt bij het speelterrein op het Heemskerkplein in de Zeeheldenbuurt. Bij de officiƫle ingebruikname vorige week dinsdag door wethouder Jeanet van der Laan en de bedenker van het fenomeen, oud-Lisser Bas Warmerdam, werd er al gretig op gesprongen. Van der Laan zei bij die gelegenheid hoezeer het van belang is dat de jeugd buiten speelt en sport. "Lisse is een van de eerste drie gemeenten in Nederland waar bij wijze van proef Stuitergras is aangelegd. Een primeur in de ontwikkeling van bewegen in de openbare ruimte. De elf fitnesstrampolines zien eruit als gras en gaan helemaal op in de omgeving."

De jeugd, voornamelijk leerlingen van De Tweemaster, stuiterden er flink op los onder leiding van buurtsportcoach Giselle Slotboom. Warmerdam zei er trots op te zijn dat Lisse het voortouw heeft genomen bij de aanschaf en het installeren van het Stuitergras. Hij rekent erop dat meer gemeenten gaan volgen. StuiterGras is ontstaan als antwoord op een start-upchallenge vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met de vraag: hoe kunnen we zorgen dat kinderen meer gaan bewegen in de openbare ruimte en daarbij hun motorische vaardigheden ontwikkelen? Stuitergras won deze challenge. Overigens zijn de trampolines ook geschikt voor volwassenen, bij het bootcampen bijvoorbeeld.