Nabij het Fioretti College is een brug gepland voor de HOV-bus, fietsers en voetgangers. | Foto: pr
Nabij het Fioretti College is een brug gepland voor de HOV-bus, fietsers en voetgangers. | Foto: pr Foto: pr

Bewoners Waterkanten vrezen onveilige verkeerssituatie

LISSE n Op diverse punten zullen wegen in Lisse moeten worden aangepast om het HOV-busverkeer soepel te laten rijden. HOV staat voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer. Het betreft een busverbinding (R-net) tussen Noordwijk en Schiphol.

Door Arie in 't Veld

Om de route geschikt te maken als onderdeel van de HOV-corridor zijn aanpassingen aan het wegennet in Lisse nodig, waaronder een bochtverruiming Rooversbroekdijk-Ruishornlaan, optimalisatie verkeerslichten in de Gladiolenstraat/Oranjelaan, opwaardering van een aantal haltes tot R-nethalte (centrumhalte Hyacinthenstraat is al gerealiseerd), inpassing van de route in plan de Waterkanten (Sportlaan) en aanleg van een brug over de Ringvaart voor HOV, fietsers en voetgangers tussen Lisse en Lisserbroek ter hoogte van het Fioretti College.

In een raadsbrief maakt wethouder Jolanda Langeveld bekend dat de provincies Noord- en Zuid-Holland en Lisse hebben afgesproken om parallel aan de uitwerking van het ontwerp van de brug een studie uit te voeren naar de inpassing van de busroute door plangebied de Waterkanten. Belangrijk aspect hierbij is de verkeersveiligheid en of de doelstellingen voor het HOV met betrekking tot rijtijden en betrouwbaarheid kunnen worden gehaald. "Immers: de Sportlaan wordt door grote groepen fietsers gebruikt, met de aanleg van de brug ontstaat er bovendien een nieuwe, grote fietsersstroom via de brug, de Sportlaan wordt gebruikt voor halen en brengen bij de school en het sportcentrum, en kinderen uit de wijk steken de Sportlaan over om gebruik te maken van het sportveldje naast de school. Kortom: veel verkeersstromen, waaronder een kwetsbare groep fietsers en minstens acht bussen per uur die op tijd moeten kunnen rijden. De bewoners van de Waterkanten hebben hierover hun zorgen geuit en het college deelt deze zorg."

De studie is inmiddels opgestart en de planning is dat deze eerste kwartaal volgend jaar wordt afgerond. De uitwerking hiervan was opgeschort als gevolg van de onduidelijkheid rondom het project Duinpolderweg. Met de provincie Zuid-Holland is nu afgesproken om de uitwerking toch op te pakken, aangezien het niet wenselijk is om de voortgang van de HOV-corridor op het Zuid-Hollandse deel te laten wachten op duidelijkheid over de Duinpolderweg. Dit betekent dat de uitwerking van deze maatregelen ook in het eerste kwartaal van 2020 wordt opgepakt. Langeveld zegt dat de raad voor deze fase begin 2020 de kredietaanvraag ontvangt. "Er moet in elk geval nog iets extra's gebeuren. We hopen in januari verder te kunnen met het pakket."