VVD wil meer weten over inzet van politie

LISSE n De fractie van de VVD maakt zich zorgen over de veiligheid in Lisse en de aanliggende gemeenten Hillegom en Teylingen, nu blijkt dat de inzet van de politie onder druk is komen te staan.

Door Arie in 't Veld

Aanleiding is de noodkreet van teamchef Woppenkamp (Team Noordwijk-Teylingen) die aangaf dat hij ook agenten moest leveren aan Scheveningen/Duindorp in december 2019 vanwege de onlusten daar. Het leidde tot enkele vragen van de fractie aan het Lisser college. Zoals wat is de vastgestelde formatie in de drie teams in de Bollenstreek en hoeveel FTE is daar effectief van ter beschikking?

De fractie vraagt ook of bij tekorten zicht is op wanneer dit aangevuld wordt. "Als de nood inderdaad zo hoog is als Woppenkamp schetst, welke taken worden dan niet uitgevoerd? Wat betekent dat voor de veiligheid van de burgers?"

Ook wil de fractie weten of de burgemeester op de hoogte van de keuzes die de politie maakt. En zo ja, zijn dit keuzes, gemaakt op basis van de prioritering in het integraal veiligheidsplan? "En kunnen de wijkagenten nog wel doen waar zij voor zijn of draaien zij alleen nog noodhulp? De situatie in Duindorp en de extra bewaking van o.a. advocaten vraagt veel politiecapaciteit. Wat betekent dit voor de drie teams in de Bollenstreek?"

In haar nieuwjaarstoespraak merkte burgemeester Lies Spruit op dat de jaarwisseling mede dankzij de inzet van politie en hulpdiensten relatief rustig is verlopen, al zijn er zeker ook enkele serieuze incidenten geweest.

De vragen van de VVD-fractie moeten voor 18 januari beantwoord worden door het college.