Het Holocaustmonument genaamd Levenslicht. | Foto: Marco de Swart
Het Holocaustmonument genaamd Levenslicht. | Foto: Marco de Swart Foto: Marco de Swart

Tijdelijk Holocaustmonument bij Museum de Zwarte Tulp

LISSE n Concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd op 27 januari 1945 bevrijd. Over heel de wereld wordt daar precies 75 jaar later bij stilgestaan. Daarom is op zondag 26 januari en maandag 27 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien bij Museum de Zwarte Tulp in Lisse.

Het monument in Lisse maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust. Ook in de gemeente Lisse zijn slachtoffers gevallen. Hen herdenken wij in het bijzonder, meldt de gemeente.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit de gemeente Lisse zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.
Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Op zondag 26 januari om 19.00 uur wordt Levenslicht onthuld bij Museum de Zwarte Tulp door burgemeester Lies Spruit. Op maandag 27 januari, Holocaust Memorial Day, is er de Kinderherdenking die om 19.00 uur start. Op beide dagen kan men het monument tot 21.00 uur bezoeken.


Britse documentaire over Pavarotti

LISSE n Het Filmhuis Lisse draait dinsdagmiddag 21 januari in Floralis om 15.00 uur de Britse documentaire "Pavarotti" van regisseur Ron Howard. Luciano Pavarotti (1935-2007), de bekendste en misschien wel meest getalenteerde operazanger ooit, had een leven met uitzonderlijke hoogtepunten en zware dieptepunten. Met beelden uit het familiearchief, interviews en tv-registraties brengt de docu een ode aan een groot artiest. Deze voorstelling is in het kader van de 'voorlaatste-dinsdagmiddag-van-de-maandvoorstelling'. Kaartjes: aan de kassa van Floralis en via www.floralis.nl.