Tweede Kamerlid Antoinette Laan-Geselschap (met tas) was op werkbezoek bij Bloemswaard| Foto: pr
Tweede Kamerlid Antoinette Laan-Geselschap (met tas) was op werkbezoek bij Bloemswaard| Foto: pr Foto:

Tweede Kamerlid bezoekt Bloemswaard

Hillegom n VVD-Tweede Kamerlid Antoinette Laan-Geselschap was vrijdag 24 januari tijdens een werkbezoek bij verzorgingstehuis Bloemswaard.

Laan kwam naar Hillegom op uitnodiging van MeerBusiness Duin & Bollenstreek.

Het bezoek werd gevolgd door een bezoek aan KookSaam in Lisse. Vergezeld door onder meer de wethouders Jolanda Langeveld en Fred van Trigt en VVD-raadslen Louise Pijnacker (Hillegom) en Cobi van der Wiel (Lisse) sprak zij uitgebreid met bestuurder Joke Ricke en diverse verpleegkundigen.

De bijeenkomt werd afgesloten met een lunch, verzorgd door de medewerkers van KookSaam.


Systeemlek geen gevaar voor HLTsamen

LISSE n Het softwarelek in het Citrix-systeem heeft in tegenstelling tot elders in den lande geen gevolgen gehad voor de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen. De gemeente Lisse meldt hierover dat de Citrix-servers waar HLTsamen mee werkt goed beveiligd zijn.

Door Arie in 't Veld

HLTsamen besloot het landelijk advies te volgen door de specifieke server uit te schakelen, net zoals de Tweede Kamer, een aantal provincies en hogescholen. Daarna kreeg de organisatie groen licht vanuit het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) om veilig te kunnen starten. HLTsamen bleek al de juiste beveiliging te hebben. "Hierop is besloten de Citrix-server weer aan te zetten, zodat onze klanten volledig gebruik kunnen maken van de dienstverlening. De hackers van een Citrix-server staan erom bekend dat zij geen sporen achterlaten op de server. HLTsamen maakt gebruik van een SIEM-oplossing. Met deze oplossing kunnen ook uitgewiste sporen gezien worden. Met de informatie die we op dit moment hebben, kunnen wij zien dat er geen ongeoorloofde toegang is geweest. Wij blijven de berichtgeving vanuit de landelijke instanties nauwlettend volgen."

Het uitzetten van de Citrix-server had grote gevolgen. Zo konden thuiswerkende medewerkers niet meer inloggen op het netwerk. HLTsamen heeft een flexfactor van 30 procent. Dat betekent dat er voor meer dan 100 mensen een werkplek beschikbaar moest zijn. Vrijdag 17 januari kwam een bericht van Centric (de leverancier van onder andere de burgerzakenapplicatie) dat ook zij de server gingen uitzetten. Dat betekende dat er geen dienstverlening aan de publieksbalie kon plaatsvinden voor de inwoners van de drie gemeenten.