Afbeelding
Foto:

Imkers breken lans voor behoud bijenvolken

LISSE n Imkers uit Lisse en omgeving breken een lans voor het behouden en versterken van de bijenpopulatie en hebben in dat verband een brief gestuurd aan B en W van Lisse. Een van de ondertekenaars, Laurens Bijl, zegt in de brief de aandacht te vragen voor de zorgelijke ontwikkeling in de biodiversiteit.

Door Arie in 't Veld

"Door een combinatie van diverse factoren dreigen er steeds meer soorten insecten te verdwijnen. In 2018 is daarom de Nationale Bijenstrategie vastgesteld, onder verantwoordelijkheid van het ministerie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In dit actieprogramma staat de aanpak voor het behoud van alle bijensoorten en andere bestuivers. In Lisse zien we een positieve ontwikkeling: bloeiende bermen, bijvoorbeeld langs de Ruishornlaan en stroken 'wilde' bloemen in de velden in het buitengebied. Wij willen ervoor pleiten om dit beleid voort te zetten en uit te breiden", aldus Bijl.

De imkers denken in dit verband aan het niet meer inzaaien van bermen en ander openbaar groen met graszaad, maar met een zaadmengsel van wilde bloemen en kruiden. Voor de vroege bloei kan men bloembollen planten; een mengsel van soorten die verwilderen en stuifmeel/nectar produceren. Verder zou minder kunnen maaien en niet met een klepelmachine, zodat de bollen kunnen 'opladen' en de bloemen zaad kunnen zetten en het zaad ook weer op de grond kan vallen voor het volgende seizoen. "Kies bij het planten of herplanten van bomen en struiken voor drachtplanten, ofwel bloeiende soorten die nectar en stuifmeel leveren voor vlinders, wilde bijen en honingbijen. En snoei struiken op een bloeigerichte manier; de bloei is in het volgende seizoen namelijk sterk afhankelijk van het tijdstip en de manier van snoeien."

De imkers zouden ook graag zien dat de agrarische sector stroken met wilde bloemen aanlegt in de velden, zoals in de Haarlemmermeer al gebeurt. "In een kort gemaaid grasveld is voor insecten weinig te halen; in een bloemenweide des te meer." Tot slot is een voorlichtingscampagne om dit beleid aan het publiek uit te leggen zeer welkom. De bewuste brief staat op de lijst ingekomen stukken voor de raadsvergadering en uiteraard wacht men nu af hoe het college hierop reageert.


Gratis schoonheidsbehandeling voor mensen met kanker

Lisse n De campagne 'Geef een glimlach cadeau' wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd door Stichting Look Good Feel Better.

Deze stichting zet zich in om mensen met kanker te ondersteunen bij hun uiterlijke verzorging. Dit doen ze onder andere door het geven van workshops in ziekenhuizen en persoonlijk advies en behandelingen door heel Nederland. Vanaf Wereldkankerdag, 4 februari, geven schoonheidsspecialisten door het hele land gratis ontspanningsmomenten aan mensen met kanker. Ook Schoonheidssalon Henriƫtte Bon in Lisse doet mee. Henriƫtte geeft vijf mensen met kanker een gratis ontspanningsmoment. Aanmelden voor deze actie kan eenvoudig via de actiewebsite www.geefeenglimlachcadeau.nl. Ken jij iemand met kanker? Attendeer hem/haar dan op deze actie.