Afbeelding
Foto:

Whiskyproeverij bij Chique en Simpel

Lisse n Restaurant - Bar Chique & Simpel houdt in samenwerking met Bollenstreker Wim Wamelink zondag 9 februari een informele whiskyproeverij.

Wamelink is een bekende in de whiskywereld die mensen meeneemt in het avontuur met proeven, verhalen en anekdotes. De proeverij is geschikt voor liefhebbers of andere geïnteresseerden.

Er worden zes drams whisky's geschonken, opgebouwd in karakter van fris en mild tot stevig en rokerig. Tijdens de proeverij worden bijpassende hapjes geserveerd. De proeverij begint om 14.30 uur; inloop vanaf 14.00 uur en kaarten à 42,50 euro zijn te koop in het restaurant.

Meer info: Chique & Simpel, Heereweg 227, 0252-22 92 66, www.chiqueensimpel.nl. Geopend van dinsdag tot en met zondag.


Tijdbom in de buik

Hillegom n In Nederland lopen minstens vijftigduizend 50-plussers rond met een tijdbom (aneurysma) in hun buik zonder dat ze daar iets van merken. Jaarlijks sterven er hierdoor zeker 1000 mensen omdat hun buikslagader (aorta) steeds wijder werd en uiteindelijk is 'ontploft'.

Meerdere westerse landen doen volgens de nieuwste Europese richtlijn preventief bevolkingsonderzoek naar deze zogenaamde AAA-aandoening, maar Nederland doet dat niet. Daarom biedt de Aortastichting 50-plussers landelijk de mogelijkheid om (low costs) door echo-onderzoek te laten controleren of er eventueel sprake is van zo'n aneurysma. Tijdige behandeling kan dan plaatsvinden, waardoor vele mensenlevens kunnen worden gered. De Aortastichting benaderde Edith Adriaansen om in Hillegom een AAA-quickscancentrum op te richten, waardoor ook in Hillegom en omgeving deze behandeling wordt uitgevoerd. Tijdens een quickscan wordt met echografie de verwijding van de aorta opgemeten. Deze techniek van echografie is vooral bekend vanwege de toepassing bij zwangerschapscontrole. Dit is veilig en je voelt er nauwelijks iets van. Het onderzoeksresultaat is direct beschikbaar. Als er geen verwijding te zien is, dan is de eerste tien jaar geen herhaling nodig. Het onderzoek kost 40 euro. Geïnteresseerden kunnen op eigen initiatief, zonder medische verwijzing zich melden bij het AAA-quickscancentrum Hillegom, telefoon: 023-2050046. Meer info: www.aortastichting.nl

Afbeelding