De provincie vraag Lisse om tijdig aan de bel te trekken als verdere tekorten dreigen te ontstaan. | Foto: pixabay
De provincie vraag Lisse om tijdig aan de bel te trekken als verdere tekorten dreigen te ontstaan. | Foto: pixabay Foto: pixabay

Provincie houdt financiën gemeente Lisse in de gaten

LISSE n Het provinciebestuur van Zuid-Holland houdt een oogje in het zeil waar het om de financiële positie van de gemeente Lisse gaat. Drs. Marije Hoogendoorn-Bruins Slot, hoofd Bureau Bestuurlijke Zaken en Toezicht van de provincie, heeft dit per brief aan het gemeentebestuur gemeld.

Door Arie in 't Veld

De begroting voldoet aan de criteria voor repressief (regulier) toezicht. De begroting is daarom voor kennisgeving aangenomen. "Desalniettemin maken wij ons wel zorgen om de ontwikkeling van de financiële positie van uw gemeente. Wij verzoeken u om begrotingswijzigingen, die betrekking hebben op de begroting 2020, binnen twee weken na vaststelling ter kennisneming naar ons toe te sturen. Eerder al is aandacht gevraagd voor de verslechtering van uw solvabiliteit. Uit uw begroting 2020 blijkt dat uw solvabiliteit in 2020 onder de 20 procent duikt. Verder zal uw schuldpositie in 2020 flink toenemen waardoor de nettoschuldquote zich boven de 130 procent zal begeven. Deze stijging wordt veroorzaakt door forse investeringen in 2020. Wij zien een verdere verslechtering van dit beeld in de meerjarenraming. Ambtelijk hebben wij vernomen dat de verslechtering van uw solvabiliteit en de stijging van uw nettoschuldquote uw aandacht heeft en dat er verschillende maatregelen worden genomen om dit te verbeteren."

Een solvabiliteitsratio van onder de 20 procent en een nettoschuldquote van meer dan 130 procent worden, op basis van de signaleringswaarden zoals die bij de stresstest 100.000+ gemeenten worden gehanteerd, als meest risicovol aangemerkt. Lisse is overigens niet de enige gemeente waar dit speelt.

Ook voor het jaar 2021 moet weer een structureel en reëel sluitende begroting ingediend worden. "Wij voorzien dat dit voor veel gemeenten als gevolg van de problematiek in het sociaal domein steeds lastiger wordt. Wij verwachten opnieuw forse tekorten te constateren waardoor er (meer) gemeenten onder preventief toezicht dreigen te komen. Als u verwacht dat u voor 2021 niet in staat zal zijn een structureel sluitende begroting vast te stellen, dan verzoeken wij u ons hierover in een zo vroeg mogelijk stadium te informeren. Wij hebben begrip voor de situatie en zijn graag bereid met u mee te denken over oplossingen," aldus de provincie.