Zondag ging Franken voor in zijn laatste eucharistieviering voor de parochie Heilige Willibrordus. Onder toeziend oog van André Smit pakt hij zijn cadeau uit. | Foto en tekst: Piet de Boer.
Zondag ging Franken voor in zijn laatste eucharistieviering voor de parochie Heilige Willibrordus. Onder toeziend oog van André Smit pakt hij zijn cadeau uit. | Foto en tekst: Piet de Boer. Foto:

Emotioneel afscheid pastoor Franken

Hillegom n Pastoor Franken verhuist naar de Augustinusparochie en gaat wonen in Katwijk op de pastorie bij de Sint Johannes de Doper kerk. Franken heeft elf en een half jaar de parochie in de Bollenstreek geleid. Eerst alleen in Lisse, waar hij op 1 juli 2008 arriveerde. Daarna ook in Hillegom en De Zilk die 1 januari 2010 fuseerden met de kerk in Lisse. Pastoor Franken werd voorzitter van het kerkbestuur van de nieuwe Willibrordusparochie. Fuseren is niet makkelijk.

''Natuurlijk liep niet altijd alles in een keer goed, maar na verloop van tijd werden problemen ook weer opgelost'', schrijft de vertrekkende pastoor in het parochieblad. Zijn conclusie: ''ik denk wel dat ik een goed werkende organisatie achterlaat.'' Franken is optimistisch, maar ook realistisch. De kerken worden minder druk bezocht. Maar ''dat wil niet zeggen dat het geloof minder is". Hij wijst op gelovigen die in de kerk met verdieping bezig zijn en op het grote aantal vrijwilligers dat zich voor de parochie inzet. André Smit, vice voorzitter van het kerkbestuur bedankte de pastoor voor zijn grote inzet en bood namens de parochie een cadeau aan. Op het altaar pakte Franken het pakket uit: een nieuw kazuifel. In zekere zin werkkleding voor een priester. Tenslotte richtte de pastoor zich tot de gelovigen. Het werd stil. ''Ik vind het best wel moeilijk nu wat te zeggen. Er gaat van alles door me heen, maar wat ik wil zeggen is: Lieve mensen jullie hebben een fantastische geloofsgemeenschap. Ik heb het volle vertrouwen in de toekomst, want als mensen zo hard lopen voor hun gemeenschap en er zoveel voor over hebben, dan kan het toch niet fout gaan." Na afloop ontving de pastoor felicitaties voor zijn nieuwe aanstelling en dankbetuigingen voor zijn vele werk in de afgelopen elf jaar. In hotel Flora konden de kerkgangers persoonlijk afscheid nemen. Franken wordt vanaf 1 maart opgevolgd door pastoor B.S. Bosma.


Maandelijkse activiteit voor jonge mantelzorgers

Lisse n WelzijnsKompas en Welzijnskwartier starten vanaf februari samen een nieuwe activiteitenreeks speciaal voor jonge mantelzorgers.

Iedere derde donderdag van de maand van 16.00 tot 17.30 (met uitzondering van de vakantieperiodes) kunnen kinderen van 10 t/m 14 jaar kosteloos samenkomen in De Greef, Ruishornlaan 21 voor activiteiten, ontmoeting en informatie rondom mantelzorg. Richelle - stagiair van Welzijnskwartier en zelf jonge mantelzorger - neemt een grote rol op zich in de organisatie van het project. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot en met 23 jaar die opgroeien met een naaste die langdurig ziek is, een beperking, psychische problemen of een verslaving heeft. (Lees het hele artikel op www.lissernieuws.nl.)

Denk aan een depressieve moeder of een broertje met autisme. Eén op de tien jongeren is mantelzorger en heeft taken en zorgen die niet altijd passen bij hun leeftijd: het letten op het innemen van medicijnen, of het naar school en bed brengen van een broertje of zusje, het tolken en overnemen van regelzaken vanwege slechte beheersing van de Nederlandse taal. Het geeft ze ook vaak zorgen: hoe zal de volgende ziekenhuisafspraak gaan? Wie zorgt er voor mijn broertje en zusje als mama het niet meer kan doen? Jonge mantelzorgers verdienen aandacht en passende ondersteuning.

In het programma is ruimte voor ontspanning en samen leuke dingen doen en worden thema's die mantelzorg raken besproken. Donderdag 20 februari is de eerste bijeenkomst. Er is dan een nerfbattle en mantelzorgadviseur Edith Schouten vertelt over waarom deze middagen voor jonge mantelzorgers er zijn. Donderdag 19 maart wordt het spel 30 seconds en Who's the dude gespeeld, gekoppeld aan een bijpassend thema. Aanmelden is niet verplicht, maar wel wenselijk. Stuur hiervoor een mail naar info@welzijnskompas.nl o.v.v. deelname Get together. Benieuwd wat er meer op het programma staat? Kijk dan even op de website van WelzijnsKompas en op de Facebook en Instagram van het jongerenwerk Lisse.