Dit boek kan worden geleend of ingezien tijdens de inloop op dinsdagmorgen in de Vergulde Zwaan. | Foto: Nico Groen
Dit boek kan worden geleend of ingezien tijdens de inloop op dinsdagmorgen in de Vergulde Zwaan. | Foto: Nico Groen Foto: Nico Groen

Het verzet in Lisse was gedisciplineerd

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding gaat deze column over het verzet in Lisse. Aan het illegale krantje in Lisse, De Oranjekoerier, dat vanaf 24 oktober 1944 dagelijks verscheen, is al aandacht besteed. Maar dat was niet het enige wat het verzet deed. Dat er in Lisse betrekkelijk weinig gewelddadigheden tegen de Duitsers werden gepleegd, was te danken aan het beleid, de organisatie en de discipline van het verzet alhier.

Door vele verzetseenheden in Nederland werden Duitsers, gebouwen en munitieopslagplaatsen aangevallen. Het gevolg was nogal eens dat als vergelding willekeurige bewoners voor het vuurpeloton terechtkwamen. Dat was in Lisse nauwelijks aan de orde. In een interview met de gebroeders Montagne, opgetekend door Ed Olivier en Arie in 't Veld in het boek 'Verhalen uit een vorige eeuw', dat in 2000 verscheen, kwam naar voren dat het verzet in Lisse vooral in stilte werkte. De Duitse bezetter werd zo weinig mogelijk geprovoceerd.

In het interview staat dat het er in de Haarlemmermeer aan de andere kant van de Ringvaart heel anders aan toe ging. Er woedden hele veldslagen tussen de Haarlemmermeerse knokploegen en de Duitse Sicherheitsdienst. Op een gegeven moment wilde het Haarlemmermeerse verzet een wapendepot in Keukenhof overvallen. Wietse Montagne: "We zeiden tegen Kraak, het hoofd van het verzet in Lisse, dat we dat tot elke prijs moesten zien te voorkomen. Straks gaan er hier tientallen mensen tegen de muur. Zo'n overval zou zinloos zijn geweest en in militair opzicht van geen enkele betekenis." De overval ging daarom uiteindelijk niet door.

In den lande werden veel distributiekantoren overvallen. Met alle negatieve gevolgen, zoals represailles voor de bevolking. Deze overvallen gebeurden om distributiebonnen te verkrijgen voor de vele onderduikers. De distributiekaarten en -bonnen werden in het leven geroepen vanwege de schaarste aan van alles en nog wat. Dit om een eerlijke verdeling van goederen en voedsel over de bevolking te krijgen en hamsteren tegen te gaan. Distributiekaarten werden alleen uitgereikt aan mensen met een persoonsbewijs, afgegeven op het gemeentehuis. Onderduikers kwamen daar natuurlijk niet voor in aanmerking. In Lisse werd het distributiekantoor niet geplunderd, maar kwam men op een heel andere manier aan bonnen. Bij twee overvallen op het gemeentehuis werd de burgerlijke stand weggehaald. Wietse: "Ik werd door burgemeester Van Rijckevorsel 'gevorderd' om de bevolkingsboekhouding opnieuw op te zetten. Het is schitterend gelukt allemaal. De burgemeester bemoeide zich er verder niet mee. We hebben er allerlei gezinnen bij zitten verzinnen. 't Liefst natuurlijk allemaal weduwen met alleen dochters. Voor Lisse, Hillegom en Sassenheim hebben we ongeveer duizend distributiekaarten illegaal kunnen verstrekken. Het was allemaal illegaal legaal." Met deze distributiekaarten kon men bij het distributiekantoor steeds distributiebonnen ophalen. Overvallen op het distributiekantoor waren dus niet nodig. Lisse had het geluk dat de burgemeester en de ambtenaren de andere kant op keken. Dat was in andere gemeentes wel anders.