Onderwijsachterstand bij kinderen aanpakken

LISSE n De gemeente Lisse ontvangt sinds 1 januari 2019 middelen voor het bestrijden van onderwijsachterstanden. Om deze middelen goed te kunnen benutten is een onderwijskansenbeleid opgesteld.

Door Arie in 't Veld

Dit beleid gaat uit van een integrale aanpak en beoogt een preventieve werking. Het beleid richt zich op voorschoolse educatie voor kinderen van twee tot vier jaar, onderwijs aan anderstaligen en leesbevordering. De onderwijsachterstandsmiddelen mogen alleen worden ingezet voor het bestrijden van onderwijsachterstanden. Wethouder Jeanet van der Laan zegt taalontwikkeling bij kinderen erg belangrijk te vinden en dat het onderwijskansenbeleid hier goed op inspeelt. "Het zorgt ervoor dat kinderen op zo'n jong mogelijke leeftijd worden gevolgd in hun ontwikkeling. Wanneer kinderen een (risico op een) achterstand hebben, wordt hier zo vroeg mogelijk op geanticipeerd. Dit zorgt ervoor dat erger wordt voorkomen en dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Door samen met kinderopvangorganisaties, het CJG, scholen en de bieb te investeren in goede signalering en activiteiten geven we een goede basis aan het voorkomen van onderwijsachterstanden. Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat zo'n 8 procent van de Lissese peuters tussen 2,5 en 4 jaar een risico heeft op een onderwijsachterstand. Wij bieden hen graag de kans om zich te ontwikkelen. Vandaar dat we spreken van onderwijskansenbeleid. Daarnaast wordt ingezet op onderwijs aan kinderen die Nederlands niet als moedertaal hebben en stimuleren we leesbevordering en leesplezier bij kinderen tot 12 jaar. Zo kunnen we heel veel kinderen in Lisse bereiken."


Organisatie doksterspost: iedereen mag meepraten

Bollenstreek n Iedereen mag meepraten over de beste oplossing om de doktersposten te organiseren in de Bollenstreek. Dat zegt Immie Boomgaardt, directeur van de Doktersdienst Duin- en Bollenstreek.

Die heeft aangekondigd dat de dokterspost in Voorhout in 2021 dicht gaat in het weekend 's nachts en er loopt een petitie om dat te voorkomen. Reden van sluiting is volgens Boomgaardt personeelstekort, met name goed opgeleide triagisten. Dat zijn degenen die telefonisch een klacht moeten beoordelen. Als dat centraal geregeld zou worden en de dokter gaat visite rijden is er niemand meer op de dokterspost. Als alles centraal geregeld wordt vanuit het Alrijne Leiderdorp kan wel adequaat hulp geboden worden, aldus Boomgaardt. De sluiting is onderdeel van een groter plan waar iedereen over mee kan praten, dat kan door contact op te nemen via info@dddb.nl. (Bron: BO)