The Pilgrim Fathers vertelt over een groep Engelsen die in de VS een nieuw bestaan opbouwden. | Foto: pr Foto: pr

Lezing over The Pilgrim Fathers bij Volksuniversiteit

Lisse n Bij de Volksuniversiteit aan de Vuursteeglaan geeft Joost Kuurman vrijdag 21 februari een lezing over The Pilgrim Fathers.

De Pilgrims waren een groep Engelse geloofspuriteinen die hun land verlieten naar onder andere Leiden. Een aantal van hen voer in het begin van de 17e eeuw van Europa naar Amerika met de Mayflower om daar in vrijheid een nieuw bestaan op te bouwen. Hun invloed is nu nog groot. Ze gelden als de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Van hen stammen zes presidenten af: Grant, Coolidge, Taylor, George H.W. Bush, George W. Bush en Barack Obama.

De groep had gebroken met de Engelse Staatskerk en zocht een woonplaats waar de leden hun religie vrij konden beoefenen. Rond de Pilgrim Fathers is in de VS een hele cultus ontstaan. Zo is er onder meer de Mayflower Society en worden er historische plaatsen in ere gehouden. Ook de traditie van Thanksgiving Day zou teruggaan naar een viering van de eerste oogst van de Pilgrim Fathers. In Nederland zijn eveneens gedenktekens te vinden, zoals in Leiden, waar velen van hen woonden, en in Delfshaven omdat ze daar zijn ingescheept.

De lezing begint om 20.00. Entree: 5 euro, inclusief kopje koffie of thee. In verband met de beschikbare ruimte is een limiet vastgesteld van 50 bezoekers. Wilt u verzekerd zijn van een plek? Reserveren kan via de website www.volksuniversiteit-lisse.nl. Op de avond zelf kunt u zich aanmelden bij de balie en contant betalen.

Basketballers winnen bloedstollende wedstrijd

Lisse n Basketbalvereniging Lisse speelde zaterdag tegen de Blue Stars uit Diemen. In een enorme bikkelwedstrijd werd een vijfpuntsachterstand met nog drie minuten te gaan toch omgezet in winst.

Door Sander Korteweg

In het eerste kwart van de wedstrijd gunden beide teams elkaar weinig speelruimte. Uiteindelijk stond er 14 - 18 voor Lisse op de borden. Het tweede kwart van de wedstrijd begon met twee scores voor Lisse, de stand werd daarmee op 22 - 14 gezet. Dit kwart eindigde verloren met 18 - 11, de ploegen gingen de rust in met 32 - 29. Het derde kwart wist Lisse te winnen met 14-19 en daarmee ging de uitploeg het vierde kwart in met 3 punten voorsprong. In het vierde kwart bleek hoe zeer de teams aan elkaar gewaagd waren. Met nog ongeveer een minuut te gaan was de stand gelijk op 63. Wouter Luijk wist via het bord de bal door de ring te krijgen. 63 - 65 met nog zes seconden te gaan. De tegenstander deed nog een poging, maar de bal kwam tegen het bord. Winst dus voor Lisse. Lees het gehele verslag op www.lissernieuws.nl. 15 februari speelt Lisse om 17.00 uur thuis tegen de Woodpeckers uit Houten.