Hangkouserieën 81 komt volgende week uit . | Vormgeving: Jan Zeilemaker, SVvOH.
Hangkouserieën 81 komt volgende week uit . | Vormgeving: Jan Zeilemaker, SVvOH. Foto:

Het Hillegomse bloembollenvak vroeger en nu

Binnenkort mogen we ons weer verlustigen aan de bollenvelden in onze omgeving. Streekgenoten, dagjesmensen en toeristen halen de fotocamera tevoorschijn en proberen het mooiste kiekje te maken om thuis te laten zien hoe mooi het wel is in en om Hillegom. Hopelijk laten zij het gewas met rust zodat niet de kweker opgezadeld wordt met vertrapte bloemen en met vernietigd ondergronds kapitaal: de bloembol die na de oogst verhandeld zal worden. Want ingewijde dorpsgenoten weten: het verdienmodel in het bloembollenvak gaat niet om de bloemen op de velden, maar om de bollen waaruit zij komen.

Er is veel veranderd in de afgelopen eeuw en het bloembollenvak is daar geen uitzondering op. Daarover zal Leo van Leeuwen, directeur van de eeuweling CNB Lisse (Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale), zal tijdens de Voorjaars Vriendenavond van Stichting Vrienden van Oud Hillegom een presentatie geven over het bloembollenvak in vroeger tijden én tegenwoordig. De Vriendenavond vindt plaats op vrijdagavond 6 maart om 20.00 uur in De Kulturele Raad.

Tijdens de Vriendenavond wordt ook de jaarlijkse Oorkonde van de Vrienden van Oud Hillegom uitgereikt en dit jaar zijn panden genomineerd in de categorie markante gebouwen, niet zijnde woonhuizen, van minstens 50 jaar oud. De genomineerden worden voorgesteld in "Hangkouserieën" nummer 81 die volgende week verschijnt en dan door vele vrijwillige handen wordt ingepakt en in Hillegom bezorgd (buiten Hillegom per post verstuurd).

In "Hangkouserieën" is deze keer veel te lezen over bloembollen in Hillegom. De coverstory is het eerste deel van een tweeluik over het tuindershuis dat ooit stond op de plek van het huidige Burgemeester Van Nispenpark. Onze Alphons Maas tekende een mooi portret op van het vroegere pand en van de toenmalige eigenaren. Ook Piet Maat schreef een tweeluik en deze aflevering brengt het eerste deel over Hillegomse bollenvelden van vroeger met veel mooie afbeeldingen van oude prentbriefkaarten.

Verder in vier extra pagina's van deze aflevering van "Hangkouserieën" veel nieuws over ons 30-jarig jubileum dit jaar. Als onderdeel daarvan organiseren wij zeven themamaanden met verschillende activiteiten. De themamaand maart gaat over de Hillegomse bloembollengeschiedenis met een expositie op Kwekerij Veelzorg die opent op zondag 8 maart. Op zondag 29 maart is een extra openstelling en dan organiseren wij een wandeling rond het maandthema.

Daarnaast een artikel over de herdenking van 75 jaar bevrijding en de Hillegomse beleving daarvan, het eerste deel van (wederom) een tweeluik over de vroege vriendschap en late liefde van wijkzuster Rie Telkamp en onderwijzer Ger Braakhekke in de vorige eeuw, heel veel VriendenNieuws én de eerste stickers voor het historische stickeralbum waarvoor we in april en mei plaatjes gaan sparen bij PLUS Tolenaar.

Veel vrijwillige uren zijn weer besteed aan het samenstellen van het (ditmaal 36 pagina's dikke) donateurstijdschrift "Hangkouserieën". Houd dus uw brievenbus in de gaten de komende week! Ontvangt u "Hangkouserieën" niet omdat u geen donateur bent van de Vrienden? Meld u dan snel aan: Hillegommers zijn al donateur voor € 8,50 per jaar en daarvoor krijgt u driemaal per jaar ons mooie blad. Wij wensen u veel leesplezier!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op

www.vriendenvanoudhillegom.nl, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.