Winactie bij Facebooks Je bent Lisser als…

LISSE n De Facebookgroep 'Je bent Lisser als….' groeit nog altijd door. Afgelopen donderdag stonden er al 12.195 leden geregistreerd. Nou is niet elk lid even actief op de site, maar de meesten zijn wel nieuwsgierig genoeg alle mogelijke ontwikkelingen te volgen en om te genieten van foto’s uit vervolgen tijden. Momenteel loopt ook weer een winactie.

Door Arie in 't Veld

Na een jaar afwezigheid mogen leden weer raden hoeveel bezoekers de bloemententoonstelling Keukenhof dit seizoen trekt. Meedoen kan tot en met 14 april middernacht. Volgens de organisatie zal het aantal bezoekers wellicht een getal van zeven cijfers zijn, maar het kunnen er ook zes worden. Want wat te denken van mogelijke invloeden van het coronavirus? Kortom: het wordt een heel moeilijk raadplaatje dit jaar. Het aantal bezoekers wordt bijgehouden door Wim Cozijn. En natuurlijk zijn er prijzen te winnen, zoals een boeket bloemen, een fotoshoot, lederen riem en een theoriecursus voor auto met 1 gratis praktijkles, maar de organisatie onder leiding van beheerder Chris Balkenende is nog druk in de weer om het prijzenpakket verder uit te breiden. De vorige keer dat de winactie rond het aantal Keukenhofbezoekers werd gehouden (in 2018) deden 681 deelnemers mee. Het zou met zoveel leden natuurlijk prachtig zijn als dat aantal kan worden overtroffen.


Motie OV-concessie weer in raadsvergadering

LISSE n De motie over de openbaarvervoerconcessie die in de vorige raadsvergadering werd ingediend door CDA en D66, komt in de komende raadsvergadering opnieuw ter tafel. Bij de vorige vergadering staakten de stemmen (9 voor en 9 tegen). Bij het staken van stemmen in een niet voltallige raad wordt de motie conform de gangbare procedure opnieuw in stemming gebracht in de eerstvolgende raadsvergadering.

Door Arie in 't Veld

De indieners van de motie constateerden dat het merendeel van de werkende en studerende inwoners van de Randstad deel uitmaken van het forensich autoverkeer dat daardoor tijdens de spits steeds drukker wordt en steeds vaker vastloopt. “Het openbaar vervoer vanuit de meeste gemeenten is toch te langzaam om een reëel alternatief te bieden en daardoor ontstaat het misleidende beeld dat er te weinig vraag is naar het openbaar vervoer.” De fracties menen dat burgers recht hebben op goed openbaar vervoer als alternatief voor de auto. “En dat is het geval wanneer de reistijd per OV inclusief eventueel overstappen niet langer is dan per auto.”

De indieners van de motie riepen het college op om een aanvullende brief op de concessie te sturen en daarin te verzoeken onderzoek te plegen naar de praktische haalbaarheid van de 30 minutennorm en naar bevinden uit te werken.


Reacties

John de Bruin van Nieuw Lisse, Vincent Scheurwater van de SGP/CU en wethouder Jolanda Langeveld waren van mening dat sneller openbaar vervoer waarschijnlijk ten koste zou gaan van het aantal stops/haltes. Guus Mesman van de PvdA vroeg zich af waarop het idee gebaseerd is dat een autogebruiker wel op het OV zal overstappen, zelfs als de reistijd langer is. Cobi van der Wiel van de VVD zei regelmatig met het openbaar vervoer te reizen en dan juist vaak sneller op de plaats van bestemming te zijn dan met de auto. De motie telde uiteindelijk evenveel voor- als tegenstanders en komt in de komende raadsvergadering op 26 maart opnieuw aan bod.