Bezwaarmaken via commissie verloopt goed

LISSE n Naar aanleiding van een vraag van raadslid Gabriella Eekhout (D66) over de Commissie Bezwaren en Klachten (Commissie BK) heeft burgemeester Spruit de informatievoorziening omtrent de procedure Bezwaren en klachten op de gemeentelijke website en publicaties in het LisserNieuws laten toetsen op toegankelijkheid en duidelijkheid. Die blijkt goed te zijn.

Spruit benadrukt dat het een belanghebbende vrij staat om bezwaar te kunnen maken. Vervolgens moet duidelijk zijn hoe je bezwaar kunt maken. "De drempel om bezwaar te kunnen maken moet laag zijn. Tegelijkertijd is het fijn als er in het kader van pre-mediation gekeken wordt of initiatiefnemer en bezwaarmaker er eventueel samen uit kunnen komen. Dat bespaart een gang naar de Commissie BK. Het jaarverslag van die commissie geeft op dit laatste punt een helder inzicht dat dit in een aantal gevallen succesvol is. Ik heb de vraag onder de aandacht gebracht van de Commissie BK. Hun reactie geeft vooralsnog geen aanleiding tot wijzigingen of verbeteringen. Een commissielid, tevens inwoner van Lisse, verwoordde het als volgt: 'Van mij niets dan lof voor de kennisgevingen van de gemeente - zowel via de website als de gemeenteberichten - over de mogelijkheden om klachten/beroep/bezwaar te maken/in te dienen'."

Deze uitspraak wordt volgens de burgemeester door de overige commissieleden ondersteund. “De secretaris van de Commissie BK heeft naar aanleiding van de vraag bekeken of er belemmeringen zijn om een beroep te doen op de Commissie BK. Hij heeft vooral gekeken of bij de publicaties de termijn om bezwaar in te kunnen dienen helder genoeg wordt gecommuniceerd. Dat is belangrijk omdat de rechtspraak over de verschoonbare termijnoverschrijding snoeihard is. De publicatie in het huis-aan-huisblad LisserNieuws is daarbij van belang, omdat in de gemeenteberichten de verzenddatum van het besluit vermeld staat. Binnen zes weken vanaf de dag na deze verzenddatum kan bij het college een bezwaarschrift worden ingediend. In de gemeenteberichten staat ook dat je binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning op afspraak kunt inzien. Dat scheelt vaak ook een bezwaarschrift en zet de boel niet onnodig op scherp. Zeker als er ook nog een derde-belanghebbende is, die zo snel mogelijk van zijn vergunning gebruik wenst te maken. Een vergunninghouder verdient evenzeer rechtsbescherming als de buurman die tegen de vergunning in bezwaar komt. Ik begrijp van de secretaris dat de Commissie BK goed in de gaten houdt of er overschrijdingen van de indieningstermijn zijn, die verband houden met een onduidelijke berichtgeving. Het voorgaande lijkt mij geen aanleiding om tot aanpassing van de website en de publicaties in het LisserNieuws over te gaan,” aldus de burgemeester.


Landelijke opschoondag

Hillegom n Ook de gemeente Hillegom doet zaterdag 21 maart mee aan de Landelijke Opschoondag. Op deze dag gaan mensen overal in het land de straat op om zwerfafval aan te pakken.

Gemeenten, bedrijven, scholen, verenigingen en vrijwilligers zetten zich hier jaarlijks voor in. Deelnemers worden met koffie/thee en iets lekkers ontvangen op het gemeentehuis. Om 9.45 uur is de ontvangst. Naar verwachting is iedereen rond 11.30 uur hier weer terug en volgt een gezamenlijke afsluiting. De gemeente zorgt voor materialen zoals handschoenen, vuilniszakken en grijpers. Het verzamelde afval wordt op de routes opgehaald door Meerlanden of kan zelf worden meegenomen naar het gemeentehuis. De Landelijke Opschoondag wil heel Nederland enthousiast maken voor een schone leefomgeving. Aanmelden is niet nodig. Meer info: l.massaro@HLTsamen.nl.