Criminaliteit in de Bollenstreek van de 17-18e eeuw

LEZING n De Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse (VOL) heeft weer een interessante lezing op het programma staan over het crimineel dingboek. Deze vindt plaats op dinsdag 17 maart en de sprekers zijn Suzan Suèr en André van Noort.

Door Arie in 't Veld


Van landloperij en 'paapse stoutigheden' tot moord: het crimineel dingboek beschrijft rechtszaken uit de periode 1698 -1726 in Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout en Voorhout. Het is een rijke bron van de geschiedenis van de rechtspraak in deze regio.

De Historische Kring Voorhout, Stichting Noordwijkerhout van Toen, de VOL en de Historische Kring Oud Leiden kochten het dingboek gezamenlijk bij een antiquair. Op 21 november droegen zij het over aan Erfgoed Leiden en Omstreken. Susan Sue`r is daar hoofd Educatie. Zij gaat in op de organisatie en de werking van de rechtspraak in de Bollenstreek in de 17e en 18e eeuw. André van Noort is archivist bij Erfgoed Leiden en Omstreken. Hij heeft zich sterk gemaakt voor de verwerving van het crimineel dingboek en zal vertellen over de inhoud ervan.


Locatie van de lezing is De Vergulde Zwaan aan de 1ste Havendwarsstraat 4, aanvang 20.00 uur. Niet-leden betalen 3 euro entree.