Afbeelding
Foto:

Gemeente neemt initiatieven voor Knarrenhof in Lisse

LISSE n Het gemeentebestuur wil actie ondernemen om te komen tot een Knarrenhof, als antwoord op het PvdA-raadsinitiatiefvoorstel 'Knarrenhof Lisse' dat 18 september 2019 unaniem werd aangenomen door de gemeenteraad. Het voorstel verzoekt het college in de initiatieffase te onderzoeken hoeveel animo er onder de bewoners van Lisse is voor deze woonvorm voor ouderen.

Door Arie in 't Veld

“Dit doen we door in samenwerking met de landelijke Stichting Knarrenhof een informatiebijeenkomst en een excursie naar een Knarrenhof in een andere gemeente te organiseren”, aldus wethouder Jolanda Langeveld.

“Een Knarrenhof was een van de opvallende punten in ons verkiezingsprogramma”, aldus Guus Mesman die indertijd het voorstel indiende. “Een onderwerp ook waar je als fractie heel concreet mee aan de slag zou kunnen gaan tijdens deze raadsperiode en dat werd dan ook besloten tijdens een ledenvergadering van de PvdA. Dan besef je meteen dat je dat in je eentje in de raad nooit gaat lukken. Je moet andere fracties mee zien te krijgen. Ik realiseerde me tegelijkertijd dat ik dan ook heel wat scepsis bij die andere fracties moest zien weg te werken, omdat er vanuit die andere partijen aanvankelijk nogal wat lacherig gereageerd werd op het begrip Knarrenhof. Later werden die reacties gelukkig wat positiever, zowel vanuit de raad als vanuit het college. Iedereen moest even goed beseffen waar een Knarrenhof precies voor staat. Ook werd langzamerhand wel duidelijk dat een Knarrenhof goed aansluit bij beleidsstukken die al door de raad waren vastgesteld. Zo staat er bijvoorbeeld in de Toekomstvisie 2030: we zorgen voor elkaar en voor de toekomst. Er moet gekeken moet worden naar nieuwe woonvormen en onder andere ook dat er wordt ingezet op een divers aanbod aan woningen met extra aandacht voor betaalbare woningen voor onder andere ouderen.”

Participatie en samenwerking met ketenpartners staan in deze initiatieffase centraal. Wethouder Langeveld: “We organiseren de informatieavond en de excursie samen met de landelijke Stichting Knarrenhof. Samen bepalen we hoe we de doelgroep bereiken, hiervoor gebruiken we de gemeentelijke kanalen. Door bewoners van Lisse die belangstelling hebben voor het Knarrenhof-concept met elkaar en de landelijke Stichting Knarrenhof in contact te brengen, willen we mogelijk maken dat geïnteresseerde Lissers zelf in actie komen en geven we uitvoering aan het raadsinitiatiefvoorstel. Na afloop van de initiatieffase evalueren we hoe groot de belangstelling is voor een Knarrenhof in ons dorp. Aan de hand van deze evaluatie kan het gesprek worden gevoerd over de gewenste rol van de gemeente in de volgende fase. Voor het organiseren van een informatieavond en de excursie heeft de gemeente 1500 euro beschikbaar."